Imenovan jednoglasno

Izborna skupština Demokratskog saveza Kosova, izabrala je Lumira Abdixhikua za predsjednika stranke na mandat od 4 godine.

Abdixhiku je imenovan glasovima delegata i to jednoglasno.

Nakon što je ponovo izabran za predsjednika stranke, Abdixhiku je rekao da će ovu dužnost obavljati sa "rugovističkim ponašanjem".

"Hvala svima na ovoj izuzetnoj časti i odgovornosti koju ste mi danas ukazali… Ovu dužnost i odgovornost vršiću sa rugovističkim ponašanjem, u vjerovanje u LDK, u vjerovanje u naše članstvo”, dodao je on.

Abdixhiku je ponovo izabran za predsjednika LDK poslije prvog mandata na oko dvije i po godine, kada je nasljedio Isu Mustafu.

Na nedjeljnoj izbornoj skupštini bilo je i nezadovoljstva, jer članu LDK, Fatonu Bislimiju nije odobrena kandidatura za predsednika stranke.

Nije mu data riječ tokom zasedanja skupštine. Bislimi je naglasio da je odluka protiv njega suprotna statutu.

"Današnja odluka da se ne dozvoli kandidatura je, prema mom mišljenju, suprotna statutu“, ali prema njegovim riječima "to ne znači da ona onemogućava nastavak rada u korist LDK i građana Kosova“.

Na posljednjim parlamentarnim izborima 2021. godine na Kosovu, LDK je zauzela treće mjesto, čime je ostala u opoziciji posle PDK, nakon što je na izborima pobjedio pokret Samoopredeljenje sa preko 50 odsto glasova.

LDK je ranije bila u vladi sa LVV-om, do 2020. godine, kada je putem glasanja o nepovjerenju koje je pokrenula sama LDK, srušena njihova zajednička vlada sa premijerom Albinom Kurtijem.