Potrebne analize

Zamjenica ministra u Ministarstvu spoljnih poslova Liza Gashi izjavila je da nedostatak podataka o dijaspori ostaje izazov za Kosovo, ističući da je potrebno napraviti analize gdje je sve neophodno otvoriti kosovska predstavništva i ambasade u Evropi i svijetu.

Ona je za Klan Kosova povodom Ulpijana foruma koje je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova navela da su podaci o građanima Kosova koji žive u inostranstvu neophodni kako bi se spoljna politika i saradnja sa dijasporom podigla na viši nivo.

"Ne samo na ovom forumu, već u svakoj analizi koju smo uradili, podaci su veoma važni. Dakle, podaci su naš glavni nedostatak da bismo tačno znali detalje o našim građanima koji žive u inostranstvu", rekla je Gashi.

Prema njenim riječima, to se ne odnosi samo na angažovanje dijaspore, već i na izgradnju kosovskih ambasada u inostranstvu.

"Da bismo otvorili ambasadu ili konzulat, moramo da imamo odgovarajuću analizu zašto otvaramo konzulat u Dizeldorfu ili bilo kom drugom gradu. Šta je zahtjev? Dakle, u ovom pravcu brojke obično ostaju izazov jer da bi se izgradile politike koje su održive, moraju se razvijati politike zasnovane na dokazima", istakla je ona.

Naglasila je da je trenutni nedostatak u svim oblastima povezan sa slabom bazom podataka koju je Kosovo gradilo godinama.

"Evo našeg sljedećeg koraka gdje se moramo fokusirati, moramo videti mogućnosti kadriranja emigranta", zaključila je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova