Počele aktivnosti

Premijer Albin Kurti najavio je da će Samoopredjeljenje učestvovati na parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, prenosi Dukađini.

Očekuje se da će Samoopredjeljenje u Sjevernoj Makedoniji predvoditi Bekim Qoku i Blerim Reka, dok politički analitičari u Sjevernoj Makedoniji sumnjaju da će pomenuti pokret ostvariti značajnije rezultate na izborima.

Kurti je još ranije najavljivao da će se Samoopredjeljenje širiti u zemlje regiona i šire.

„Biće samoopredjeljenja na Kosovu, u Albaniji, dijaspori i Sjevernoj Makedoniji, tako da će sljedeće godišnjice govoriti ne samo Abazi, već i neko drugi iz Skoplja, Tetova ili Kumanova“, rekao je tada Kurti u svom govoru.

U međuvremenu, već su počele aktivnosti za osnivanje pravnog lica iz pokreta na Kosovu, koje će biti registrovano u Sjevernoj Makedoniji.

Očekuje se da će ga predvoditi Bekim Qoku, savetnik za odnose sa Sjevernom Makedonijom premijera Kosova Kurtija, kao i bivši diplomata i bivši kandidat za predsjednika Sjeverne Makedonije Blerim Reka.

Stručnjak za politiku u Sjevernoj Makedoniji, Fatos Rushiti, najavio je da postoje glasine da će Samoopredjeljenje započeti akciju u Sjevernoj Makedoniji.

„Govori se o nekim imenima koja su bila aktivna kao stručnjaci i komentatori u oblasti ekonomije. Za ljude o kojima se priča, oni nemaju jaku opozicionu pozadinu niti da ih javnost prepoznaje zbog jakih političkih razloga”, rekao je Rushiti.

Albanske stranke se u Sjevernoj Makedoniji dele na tri ili četiri bloka, kaže on, kako se približavaju izbori, koji se očekuju na proljeće sljedeće godine.

„DUI kao najjači politički subjekat koji je trenutno na vlasti, Alijansa za Albance kao druga stranka sa osam poslanika trenutno kao da nastaje sama ili eventualno u nekoj od novih političkih partija, Evropskoj demokratskoj partiji ili Narodnoj partiji, dok već formirana blokovska opozicija između Pokreta Besa, Alternative i najnovije stranke koju je stvorio DUI, Demokratskog pokreta. Prekratko je vrijeme da se Samoopredjeljenje sada ojača u Sjevernoj Makedoniji i izađe na izbore“, nastavlja on.

Prema Rushitiju, ne očekuje se dobar rezultat pokreta Samoopredjeljenje u Sjevernoj Makedoniji, s obzirom na brojke za koje se priča da će predvoditi ovaj politički subjekt.

S druge strane, novinar medija TetovaSot Nevrij Ademi rekao je da je prije izvesnog vremena aktuelni premijer Kosova Kurti najavio osnivanje političkog subjekta u Sjevernoj Makedoniji.

„Od 2019. godine aktuelni premijer Kosova i predsjednik Samoopredjeljenja Albin Kurti najavljuje inicijativu za osnivanje ove stranke i u Sjevernoj Makedoniji“, rekao je Ademi.

Podsjetimo, Pokret Samoopredjeljenje čiji je lider premijer Kosova Kurti, ostvario je izuzetno loše rezultate na parlamentarnim izborima u Albaniji koji su održani u aprilu 2021 godine.

Izvor: Kosovo online/Dukađini