Izvještaj MMF-a

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda završio je prvu reviziju 24-mjesečnog Stand-By sporazuma za Kosovo i Sporazuma o stabilnosti i održivosti.

Završetak ovih revizija stavlja na raspolaganje 24,8 miliona eura Stand-by sporazuma i 38,4 miliona eura u okviru Sporazuma o stabilnosti i održivosti.

Izvršni odbor MMF-a ocjenio je da su kosovske vlasti postigle značajan napredak u sprovođenju svoje agende ekonomskih reformi.

Prema ovoj međunarodnoj organizaciji, rast je bio značajan, uprkos "globalnim i regionalnim preprekama i geopolitičkim tenzijama", iako je, kako ova organizacija ocjenjuje, inflacija u nezaustavljivom padu.

„Učinak programa u okviru stand-by sporazuma (SBA) i instrumenta za stabilnost i otpornost (RSF) bio je zavidan. Fiskalni ciljevi za jun i septembar 2023. u okviru SBA su udobno ispunjeni i svi strukturni standardi su implementirani. Budžet za 2024. je u skladu sa programskim ciljevima i fiskalnim okvirom zasnovanim na pravilima Kosova“, ocjenjuje se u ovom izvještaju.

U izvještaju se dalje navodi da su reforme sprovedene u kontekstu SBA imale za cilj da poreski sistem učine pravednijim, povećaju usklađenost sa poreskim obavezama, poboljšaju procjenu fiskalnog rizika i ojačaju upravljanje javnim investicijama, fiskalnu transparentnost i odgovornost.