Hag

Sudsko vijeće u predmetu protiv bivših čelnika OVK, kojima se sudi u Specijalizovanim vijećima u Hagu, odlučilo je da Rexhepu Selimiju bude nastavljen pritvor.

Ovo sudsko vijeće čini predsjednik pretresnog vijeća Charles L. Smitt III, Christoph Bart i Genavl Metruk koji su članovi vijeća i Fergal Ganor kao rezervni sudija.

"Specijalni sud smatra da je pritvor Selimiju i dalje srazmeran, pozivajući se na prethodne nalaze vijeća. Sudski organ je utvrdio da i dalje postoji rizik da će okrivljeni Rexhep Selimi ometati tok procesa ili počiniti druga krivična djela za koje se smatra da su protiv OVK, među kojima su ugroženi i svjedoci koji su svjedočili, mogu da svjedoče u ovom sudskom postupku ili se očekuju da se pojave pred sudom", navodi se u odluci.

"Prema odluci, imajući u vidu činjenicu da postoje kontinuirani rizici od ometanja postupka i činjenja daljih krivičnih djela, od kojih se ni jedno ni drugo ne može dovoljno ublažiti primjenom razumnih alternativnih mjera, veće nalazi da je pritvor Selimiju još dva mjeseca neophodan i razuman u konkretnim okolnostima slučaja", navodi se.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic