Nema promjena...

Ukupno 51.365 građana Kosova je po prvi put podnelo zahtjev za izdavanje pasoša, pri čemu su ove stope prijavljivanja zabilježene samo od 1. juna do 6. novembra 2023. godine.

Upoređujući podatke Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, građani Kosova su podneli oko 5,2 odsto više zahtjeva za pasoš nego u istom periodu prošle godine, pri čemu je broj zahtjeva porastao sa 48.791 na 51.365. Oni ispod dvije i starosti od 18 do 22 godine daleko su najčešći među kandidatima.

Međutim, u razmjeni e-maila između SchengenVisaInfo.com i press službe Ministarstva unutrašnjih poslova, ova posljednja je negirala da je došlo do povećanja broja prijava.

Kako navode iz nadležnih organa, takse za izdavanje pasoša i ličnih karata – dva od najvažnijih dokumenata za putovanje, nisu pretrpele nikakve promjene od odobrenja vizne liberalizacije od strane Savjeta EU, uprkos činjenici da će za manje od dva mjeseca građani Kosova moći po prvi put da putuju bez viza u šengenski prostor.

„Interesovanje građana za podnošenje zahtjeva za dokumente (pasoše i lične karte) i dalje je slično kao i prethodnih godina, bez vidljivih promjena“, ističe MUP Kosova.

Isti potvrđuje da vrijeme obrade zahteva za pasoš i lična dokumenta ostaje nepromjenjeno, srazmjerno broju zahtjeva, što je prema njima u skladu sa podnetim prethodnih godina.

Nije došlo do promjene u obradi prijava, kao što nije došlo do značajnijeg povećanja taksi za prijavu“, naglašavaju u MUP-u.

Vlasti su takođe odbacile tvrdnje o zabrinutosti zbog nedovoljnih zaliha i materijala potrebnih za izradu pasoša i dokumenata – problem sa kojim se Ministarstvo unutrašnjih poslova suočilo prošle godine.

Prošle godine je bilo slučajeva građana Kosova koji su čekali i do dva mjeseca da dobiju pasoš, dok je trenutno vrijeme obrade pasoša i ličnih dokumenata sedam dana.

Sa povećanjem slobodnog kretanja ka EU, pojavili su se rizici povećanja stope migracija sa Kosova. Međutim, istraživanje SchengenVisaInfo pokazalo je da samo 37,7 odsto ispitanika planira da napusti Kosovo u narednim godinama.

Istraživanje je takođe pokazalo da su mnogi zainteresovani za putovanje u EU, posebno oni koji ranije nisu mogli da posjete blok, ali migracija tamo nije prvi izbor za većinu građana Kosova.

Izvor: Gazeta Express/Kossev