Lider PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, netransparentnosti premijera Albina Kurtija u vezi sa procesom dijaloga, odnosno nacrtom statuta Zajednice za koji još nije izneo detalje ni poslanicima Skupštine Kosova, niti građanima, piše Klan Kosova.

Krasniqi je na održanom sastanku sa rukovodstvom stranke, poslanicima Poslaničke grupe PDK i sa šefovima ogranaka, na kojima su razgovarali o najnovijim političkim dešavanjima na Kosovu, ukazao da bi poslanici Skupštine Kosova trebalo da budu zvanično obavješteni od premijera Kosova o sadržaju dokumenta koji je prihvatio.

Kako je saopšteno iz PDK, Krasni    qi je dodao da poslanici Skupštine treba da znaju u kojoj mjeri će statut Zajednice promeniti "uređenje unutrašnjeg i unitarnog karaktera Kosova".

"Predsjednik Krasniqi je ponovio svoj stav da je za PDK neprihvatljiv bilo kakav statut, koji predviđa formiranje Zajednice sa ovlašćenjima koja su u suprotnosti sa osnivačkim idealima Republike Kosovo", navedeno je u saopštenju.

Tokom sastanaka rečeno je da su ekonomski nazadak, međunarodne sankcije i pogoršanje blagostanja građana samo neke od posljedica, pored neuspjeha u dijalogu, lošeg upravljanja, bahatosti i korumpiranosti državnih službenika.

Krasniqi je obavjestio zvaničnike PDK o prošlonedjeljnom sastanku sa specijalnim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom kojem je, kako se navodi, zatražio od Evropske unije da što prije ukine sankcije prema Kosovu.

Šef PDK je rekao da je na sastancima ovih dana izneo dosledan stav da statut Zajednice treba da bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, da ne stvara novi nivo moći i da nema izvršna ovlašćenja.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova