Poslanik LDK

Poslanik LDK Arban Gashi rekao je da premijer Albin Kurti nije zainteresovan za saradnju sa opozicijom, već samo za potpisivanje sporazuma sa Srbijom, prenosi Gazeta express.

Prema riječima Gashija, opozicione partije su spremne da sarađuju.

Kako je dodao, o nacrtu ZSO ne može da govori dok on ne bude objavljen.

"Moramo imati pristup dokumentu i formirati svoje mišljenje o autentičnim informacijama koje dobijemo iz dokumenta. Interesantna je činjenica da su neki od poslanika izjavili da su videli dokument. Vlada stvara situaciju nepovjerenja", rekao je Gashi.

Poslanica Samoopredjeljenja Jeta Statovci, sa druge strane, istakla je da Kurti neće prihvatiti ništa što narušava ustavni poredak.

"Neće biti iskoraka bez konsultacija sa svim poslanicima Skupštine, premijer ima istoriju odbijanja pitanja koja nisu u interesu Kosova. Imamo ozbiljnost u zajedničkom cilju, ali nikada na štetu ustavnosti", kaže Statovci.

Kosovu je potreban politički konsenzus u procesu dijaloga, ocjenjuje Arber Fetahu iz grupe za političke i pravne studije.

Prema njegovim riječima, nedostatak jedinstva u dijalogu nije nešto novo, jer je dijalog i ranije korišćen kao mamac za dobijanje glasova predstavnika vlasti i opozicije.

"Pred Srbijom je neophodan konsenzus. Nedostatak jedinstva u dijalogu nije nešto novo. Rijetke su teme koje su ujedinile političke stranke. Dijalog je korišćen kao neka vrsta mamca u korist glasova", smatra on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express