Medijatori izričiti!

Predavač i istraživač na Katedri za mir i sukobe na Univerzitetu "Upsala" u Švedskoj, Armend Bekaj, rekao je da je Briselski sporazum, bez obzira da li je potpisan ili ne, sporazum koji se mora implementirati, prenosi Koha.

Bekaj je istakao da je insistiranje premijera Kosova Albina Kurtija na potpisivanju strategija kojom ističe da je "Srbija nekonstruktivna strana u procesu dijaloga".

“Kada se postigne sporazum između dvije strane, između dvije države u ovom slučaju, pismeni ili ne, to je dogovoreni sporazum. Vjerujem da, bez obzira na izjave strana ili posrednika, sporazum u Briselu, što se medijatora tiče, mora da se implementira”, naveo je Bekaj.

Dodao je da, s obzirom da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbija da potpiše taj sporazum, Kurti će istaći da je destruktivna, neozbiljna i neposvećena strana Srbija.

Prema njegovim riječima, među političkim spektrom na Kosovu postoji saglasnost da se ZSO ne stvara bez dobijanja garancija od posrednika da će Srbija ispuniti svoje obaveze.

„Postoji dogovor unutar političkog spektra na Kosovu da je Asocijacija etnicitet koji će se na kraju stvoriti, ovdje se dosta priča o takozvanom redosljedu događaja, da ne upadnemo u zamku stvaranja etničke pripadnosti bez dobijanja nekog bezbjednosno kredibilnog, moćnog posrednika ili bez uvida da Srbija sprovodi obaveze proistekle iz postignutih sporazuma”, naglasio je Bekaj.

Prema njegovim riječima, Kosovo, uporedo sa ispunjavanjem obaveza koje je preuzelo, mora da insistira da i srpska strana sprovodi obaveze koje je dobila iz ovog procesa.

„U vremenu između sporazuma u Briselu u februaru i potom aneksa sporazuma u Ohridu, postojao je period u kojem evropski posrednici nisu bili dovoljno fer, nepristrasni i objektivni za obe strane. Bilo je slučajeva kada su izvesni Nacrti predstavljeni kabinetu predsjednika Vučića i u posljednjem trenutku, nekoliko sati prije sastanka, predstavljeni su zvaničnom Kosovu“, naglasio je Bekaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore