Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lutfi Haziri izjavio je da se ta stranka zalaže za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom, jer bi samo to dorpinelo "de jure" priznanju Kosova, kojem, kako kaže, defakto priznanje nije potrebno jer "Republika Kosovo postoji od 2. jula 1990. godine".

Haziri je u intervjuu za Lajmi rekao da je Albin Kurti Briselskim sporazumom od 28. februara i Ohridskim sporazumom od 18. marta učinio najgori sporazum, jer je, kaže, taj dokument priznat kao privremeni.

"Sada Kurti i njegove pristalice ovu priču pokušavaju da prodaju kao defakto priznanje. Nemamo želju za defakto priznanjem. Za nas Republika Kosovo postoji od 2. jula 1990. godine i mi smo gradili našu realnost i radili sa svakim pojedincem, organizacijom i institucijom sve dok nismo dostigli nivo priznavanja koji imamo. Moramo da završimo državnu izgradnju. Zalažemo se za obavezno pravno priznanje od Srbije", naveo je Haziri.

Prema njegovim riječima, Evropska unija je pripremala i drugi paket kaznenih mjera za Kosovo, ali je događaj u Banjskoj 24. septembra učinio Srbiju "izvorom nestabilnosti".

"Brisel je počeo da nam priprema drugi paket kaznenih mjera, ali je to prekinuto 24. septembra poslije Banjske. To je izbacilo na površinu svu tu destruktivnost i izvor destabilizacije koju Srbija ima. Taj sukob je pokazao Srbiju kao državu pokrovitelja u kojoj se ljudi vježbaju, snabdjevaju, naoružavaju, pripremaju akcije i izazivaju nesigurnost među susjedima. Nakon reakcije naše policije koja je za svako poštovanje, vratili smo dobru sliku Kosova", zaključio je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi