Potpuni legitimitet

Da bismo imali pun legimitet gradonačelnika potrebni su nam rani izbori, svijestan sam toga, ali nam je potreban istovremeno i pravni proces, rekao je premijer Albin Kurti na konferenciji u Parizu.

Kurti je naveo da vlada ima rješenje za ovu situaciju i to legalno.

"Imamo ponudu za rješenje i to legalno. To znači da svako ko nije zadovoljan s gradonačelnicima, postoji akt 72 zakona o lokalnoj samoupravi koji govori da 20 odsto glasača može da napravi peticiju i izazove  izbore kako bi se završili mandati gradonačelnika. Tako da, radujem što će se ljudi organizovati kako bi izazovai prevremene izbore a ja ću biti tu da nadgledam i pomognem. Znam da je u aprilu odziv bio nizak, ali ovi gradonačelnici su jedini legitimni, drugi nemaju legitimitet", rekao je Kurti.

Kurti je naveo pokazuje svoju političku volju kako bi pomogao Srbima.

"Pokazujem moju političku volju da pomognem Srbima sa Kosova da idu ka tom cilju. Srpski jezik je zvaničan jezik širom naše zemlje u svim institucijama. Srbi imaju 10 poslanika od 120, ali na žalost bojkotuju. Imam i srpskog ministra Rašića i njegov zamjenika Radomirovića, jedan sa sjevera jedan sa juga", kaže Kurti.

Izvor: Kosovo Online