Ambasador SAD na Kosovu

Ambasador SAD na Kosovu izjavio je da je za Ameriku zatvoreno pitanje - da li su Briselski sporazum iz februara, Aneks iz Ohrida i preliminarni sporazumi između Kosova i Srbije obavezujući, ističući da zahtjev Albina Kurtija da Srbija potpiše ta dokumenta, ometa proces njihove implementacije.

Prema njegovim riječima, stav SAD je da su i Kosovo i Srbija prihvatili dogovorene obaveze.

"Za SAD je riješeno pitanje da li su ta pitanja obavezujuća za Kosovo i Srbiju. Porvrđeno je u vrijeme kada je postignut Osnovni sporazum, rečeno je kada je bilo riječi o Aneksu implementacije i o svim odobrenim preliminacijama da su to obaveze koje su preuzele obe države", rekao je Hovenier u intervjuu za Atlantski savjet, koji će, kako je ta organizacija najavila na društvenoj mreži "X", u cijelini biti objavljen danas.

Ambasador je rekao da je Briselski sporazum iz februara uvršten u zaključke jednog od sastanaka Savjeta Evropske unije i da to "nije mala stvar".

"EU je tekst Osnovnog sporazuma uvrstila u zaključke jednog od sastanaka Savjeta Evropske unije i ovo je velika stvar", naglasio je Hovenier.

Govoreći o zahtjevu Albina Kurtija za potpisivanje sporazuma od strane Srbije, Hovenier kaže da razumije želju premijera Kosova da ima više sigurnosti da će Beograd ispuniti svoje obaveze, ali da je zvanični stav Vašingtona da je Srbija prihvatila obaveze, kao i Kosovo.

Američki ambasador ocjenjuje da taj Kurtijev zahtjev "malo ometa proces", umjesto da se krene dalje sa implementacijom i izvršenjem dogovorenog.

Naglašava da stav SAD dijele i njemački kancelar Olaf Scholz, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, kao i premijerka Italije Georgia Meloni, s tim što su oni, kako kaže, nakon sastanka u Briselu iskoristili drugi termin - "ne treba da zaglavimo u formalnostima".

"Mislimo da ovaj posao potpisivanja malo ometa, umjesto da se ide napred sa implementacijom i izvršenjem od strane obe strane. I ovo nije samo stav SAD. Scholz, Meloni i Macron, takođe su govorili o važnosti da se ide napred i da se ne zaglavi u formalnosstima, koriste drugačiji termin za potpisivanje, formalnosti... Vjerujem da su rekli - i to ostaje naš stav", naglasio je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online