Na štetu Kosova

Bivši zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Anton Berisha ukazao je da se proces dijaloga namerno odugovlači te da Srbija to čini jer smatra da promenom na međunarodnoj sceni može da povrati Kosovo, dok Kosovo odugovlači iz čistih političkih razloga Albina Kurtija, piše ABC na albanskom jeziku.

Berisha dodaje da je dijalog Kosova i Srbije postao glavna tema na političkoj sceni na Kosovu uprkos obećanjima Kurtija tokom predizborne kampanje da će njegov fokus biti na ekonomiji.

"Dijalog je postao jedina tema vlasti u nedostatku tema i njihovih obećanja za dolazak na vlast da se neće baviti dijalogom, već ekonomskim kretanjima i svim onim pričama koje su pričali i potpuno nesposobnim da vode vlade u svojim sektorima. Sada je dijalog postao instrument ostanka u vlasti i političke bitke i stvaraju se situacije da se čitav politički prostor konzumira dijalogom i u tom smislu imamo svakakvih situacija“, rekao je Berisha.

Ističe da je odugovlačenje dijaloga na štetu Kosova.

"Srbija ima interes da odugovlači u nedogled, jer imaju iluziju da će se promjenom međunarodnih prilika Kosovo vratiti Srbiji, dok je razlog zašto Kosovo odugovlači čist politički razlog Kurtija i njegovih podanika, ali je veoma štetan za Kosovo jer se još nije oporavilo i nije jasan međunarodni identiteta. Od ovog odugovlačenja, koliko je Kosovo oštećeno, treba da dobijemo jasne državne podatke o ekonomskoj situaciji, treba da dobijemo broj ljudi koji odlaze sa Kosova, trebaju nam podaci koliko ima novih priznanja, kakva su diplomatska dešavanja. U međunarodnoj areni, od proglašenja nezavisnosti, nismo bili u sumnjivijoj situaciji nego što smo sada", rekao je.

Berisha je govorio i o nacrtu koji je Rama poslao glavnim liderima zemalja EU za pridruživanje.

Kako je rekao, taj čin vidi kao diplomatsku i političku akciju Albanije koja podstiče Kosovo da ide napred.

"I tada sam bio istog mišljenja da ideja o Raminom nacrtu, za mene, nije bila sadržaj, već kao politički čin i kao podsticaj, koji treba da se krene dalje u pogledu prihvatanja Zajednice i ovo je bio primjer koji je pokazao da se Albanija zalaže za Zajednicu i taj nacrt je ponuđen, što je za mene bio diplomatski politički gest, a ne tendencija da nacrt bude taj model Zajednice", kazao je Berisha.

Izvor: Kosovo online/ABC News