Nezadovoljan

Premijer Albin Kurti izjavio je da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) koji su predložile Evropska unija i Sjedinjene Američke Države "neuporedivo napredniji" od prethodnih sporazuma, ali je rekao da je kao premijer iznio svoje primjedbe i kritike i na ovaj nacrt.

"Zbog povjerljivosti nacrta, ne mogu ni da govorim o mojim primjedbama i kritikama. One su veoma važne. Proslijedio sam ga evropskom izaslaniku, preko mog zamjenika Besnika Bislimija, 24. oktobra, dva dana prije našeg sastanka u Briselu 26. oktobra. Ovo je potpuno drugačiji nacrt, on je neuporedivo napredniji, ali to ne znači da smo zadovoljni, zato sam i ja uputio svoje primjedbe i kritike“, rekao je Kurti prilikom posjete Nacionalnom džudo centru u Peći gdje je učestvovao na ceremoniji završetka obuke pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova.

Kurti je rekao da je na sastanku 26. oktobra pristao da se potpisuje samo na dokumentima u vidu paketa, a ne na dokumentima posebno.

"Rekli smo da smo saglasni da potpišemo paket koji uključuje Osnovni sporazum, Aneks za implementaciju, jedan iz Brisela, a drugi iz Ohrida, kao i ovaj nacrt za koji smo prethodno poslali komentare, ali pošto nam je u Briselu rečeno da je stvar hitne normalizacije odnosa, pristao sam da to potpišem, u kom slučaju je potpis prihvatanje, ali samo kao dio paketa, gdje smo tražili da Kosovo dobije status zemlje kandidata i započne NATO program partnerstva za mir“, rekao je Kurti.

Što se tiče posjete emisara Lajčaka Kosovu i zaključaka nakon sastanka koje je imao sa zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem Kurti je rekao da sa Bislimijem još nije razgovarao, zbog angažovanja na terenu, ali da će se uveče sastati i razgovarati o ovom pitanju