Politička analitičarka

Premijer Albin Kurti sporazum iz Brisela od 27. februara 2023. godine naziva ’osnovni’ jer je on sada u vladi Kosova, dok dokumente iz 2013. i 2015. godine on ne vidi kao bazu novih sporazuma kao što je evropski koji je nastao na osnovu francusko-njemačkog prijedloga, kaže za Kosovo onlajn politička analitičarka Mimoza Gavrani.

Ona dodaje, da se za Kosovo politički podrazumeva da je sporazum iz 2013. godine glavni dokument kada je u pitanju Zajednica srpskih opština.

„Kada je Asocijacija prihvaćena, to je postalo međunarodni ugovor. Ali, pošto je prošlo 10 godina, sada imamo nekoliko novih predloženih verzija kao što su francusko-njemački i evropski prijedlog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kosovo je za 10 godina izgubilo mnogo vremena i ’rušilo’ je političke funkcije Asocijacije i nijedna vlada do sada nije implementirala sporazum iz 2013. To neispunjeno obećanje je narušilo imidž Kosova. Vlada Kosova mora da učini sve da ide dalje sa ’političkom loptom’, imajući u vidu pritiske i sve međunarodne sporazume. Kurti je pod pritiskom EU i svih drugih koji pomažu proces dijaloga, ali ne bih rekla da premijer Kurti izbjegava Asocijaciju. On je dok je bio u opoziciji bio protiv nje, sada pokušava da nađe najbolje rješenje“, kaže Gavrani koja smatra da Kosovo treba da sa konkretnim političkim koracima pokaže da je spremno da donosi teške političke odluke, pa i po pitanju sporazuma o ZSO.

Kako ističe, Srbija i Kosovo konačno treba da budu u stanju da završavaju teške teme.

„Treba da budemo svijesni i rokova, jer će sljedeće godine biti izbori u Americi i u Evropi. Dakle, treba da budemo spremni da završimo dijalog koji sa Srbijom traje godinama“, kaže Gavrani koja dodaje da ne vjeruje da će Srbija da učini bilo šta po pitanju priznavanja Kosova.

Izvor: Kosovo Online