Poslije sastanka sa Lajčakom

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri rekao je danas nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU Miroslvom Lajčakom da opozicija još uvijek ne zna sve pojedinosti o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, te da je sada na premijeru Albinu Kurtiju da saopšti poslanicima i građanima koje su obaveze Kosova koje je prihvatio.

Haziri je istakao da je na sastanku sa Lajčakom ponovio stav svoje stranke - da nema nastavka dijaloga nakon sukoba u Banjskoj.

"Sreli smo se po ko zna koji put sa Lajčakom, vjerujem da je njegova posvećenost, uprkos tome što nas i dalje drže u mraku jer dokument nije objelodanjen, nije transparentan barem u principima ili orijentacije koje premijer treba da ponudi poslanicima i narodu u bilo kom obliku. Potvrdio sam stav LDK da dijalog nije opcija i da se situacija poslije 24. septembra promijenila iako vlada nije uspjela da kapitalizuje ovo dobro političko okruženje vraćanje imidža Kosova", rekao je Haziri medijima.

Haziri je dodao da  poslije događaja u Banjskoj, zbog "nesposobnosti Vlade", Kosovo nije iskoristilo priliku već se vratilo unazad i idalje je pod kaznenim mjerama EU.

"Sada smo u istoj situaciji kao prije pet nedjelja. Podvukli smo potrebu da se uklone mjere za Kosovo i da Kosovo ne bude i dalje kažnjavano zbog nesposobnosti Vlade".

"Dužnost premijera je da daje objašnjenja kao glavni pregovarač. Postoje pravila dijaloga, posebno kada je u fazi pregovora, ali mi pregovore i ne vidimo. Strane daju komentare na dokument, ali se o njihovim komentarima ne pregovara. Potvrdu sa Kosova dao je i gospodin Lajčak, da je Kosovo prihvatilo i plan, i redoslijed, i primjenu sporazuma i cijelog evropskog modela, ali sada je u pitanju razvoj procesa", naveo je Haziri.

Zaključuje da nacrt statuta ZSO treba detaljno pročitati, proučiti i analizirati.