Bivši diplomata

Bivši glavni kosovski pregovarač za dijalog Kosova i Srbije Avni Arifi kazao je da ima informaciju da je premijer Albin Kurti prihvatio implementaciju Zajednice srpskih opština dodajući da se zna i da je obećao njemačkom kancelaru Olafu Scholzu i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da će to sprovesti, prenosi Gazeta Blic.

"Sada smo na mjestu gdje smo bili nekoliko puta. Kosovo je nekoliko puta prihvatalo Zajednicu, ali je nije sprovelo. To je prihvaćeno u vrijeme Thaçija kao premijera, ali nije sprovedeno, zatim Isa Mustafa, prihvaćeno, ali nije sprovedeno. U stvari, imamo početnu situaciju da je to načelno prihvaćeno, ali ostaje implementacija", kazao je Arifi.

Kako pojašnjava, sprovođenjem se naziva javno prihvatanje nacrta na osnovu kojeg bi nastala Zajednica.

"Iz kabineta premijera smo čuli da je premijer to prihvatio i obećao njemačkom premijeru i francuskom predsjedniku da će to sprovesti", kaže Arifi.

Prema njegovim riječima, sada se pojavilo i pitanje potpisa, odnosno potrebno je potpisati.

Arifi kaže da ako potpis postane pitanje, onda sporazum o principima iz 2013. godine nije ni potpisan i potpisi ne važe.

"Srbija nije potpisala sporazum o principima, ali je potpisala prihvatanje, ali ne i prihvatanje i onda može doći u situaciju koja bi mogla blokirati proces, međutim Kosovo je prihvatilo Zajednicu i prihvatilo početak njene implementacije. To je suština", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic