Ekspert za evropske integracije

Ekspert za evropske integracije Shenol Muharemi smatra da će izbori na Kosovu da budu održani 2024. godine, a razlog za to je to što je premijer Albin Kurti prihvatio Zajednicu srpskih opština koju su predložile EU i SAD.

Muharemi je na Facebooku naveo da je Kurti posljednjih dana dramatično promjenio diskurs.

"On je danas prvi put pomenuo da će izbori biti održani 'najkasnije 2025. godine'. To znači da će oni najvjerovatnije biti održani tokom 2024. Slučaj Astri Dehari je takođe snažno uključen u narativ da se mobiliše biračko tijelo. U svom diskursu, počeo je da koristi partijski narativ kao 'identifikovanje novih ljudi za buduće izbore', 'Držite više sastanaka'. Tipičan predizborni premijerski narativ kakav do sada nismo čuli", naveo je Muharemi.

Dodao je da je budžet za 2024. godinu, koji je Kurtijeva vlada usvojila ove nedjelje, takođe u izbornom duhu.

"To je više budžet za izbore nego za poslove i teške odluke. Postoje mnoge izborne alokacije, uključujući povećanja plata i druge beneficije. Ciljano na opštine sa velikim interesovanjem. Šta se desilo? Zajednica! On prihvata povelju koju su predložile EU i SAD i zna da pre sprovođenja Zajednice mora da ide na izbore", ukazuje Muharemi.

Kako navodi, to se dešava iz dva razloga.

"Može da se desi da izgubi veliku podršku za dramatičnu promjenu stava sa zajednicom, i zato što želi reafirmaciju kao Vučić u Srbiji prije primjene Briselskog sporazuma i Ohridskog plana. Dobro zna da će od trenutka kada je prihvatio Zajednicu, svaki dan gubiti glasove i podršku", zaključio je Muharemi.

Izvor: Kosovo Online