Politički analitičar Leart Hoxha kaže da je "velika petorka" posjetom Prištini i Beogradu 21. oktobra odradila svoj dio posla, a da premijer Albin Kurti sada pokušava da Zajednici srpskih opština da novu "ambalažu“ koja će biti u skladu sa Ustavom Kosova i koja kao takva neće smetati ni ostalim političkim strankama na Kosovu.

„Mora da se stavi do znanja da ako emisari dolaze i ako oni garantuju sastanak sa njhovim šefovima, što znači sa Scholzom, Macronom i Meloni, to znači da su i Vučić i Kurti pristali na to što su emisari rekli, inače emisari ne bi ugovorili sastanak sa njihovim šefovima. To je abeceda neke diplomatije, tako da, ako Vučić i Kurti i dalje tvrde da o tome raspravljaju ili da nisu pristali, definitivo mislim da to ne stoji“, ističe Hoxha za Kosovo onlajn.

On navodi da Kurti sada pokušava da Zajednici srpskih opština da „novu ambalažu“.

„Kurti će mnogo insistirati na tome da ovo ambalažira i predstavi kao novi način sprovođenja i tumačenja člana 7. sporazuma iz Brisela koji podrazumeva samouređenje srpske zajednice, ali u principu, to mora da bude neki mehanizam. Ako se neće zvati Zajednica opština sa srpskom većinom, zvaće se nekako drugačije, ali on (Kurti) mora da se postara da to bude u skladu sa Ustavom Kosova. Ako su emisari predstavili nacrt, mislim da su se oni postarali da bude u skladu sa Ustavom Kosova, i ako je tako, niko sa kosovske strane neće imati nijedan validan razlog da to odbije“, smatra Hoxha.

Opozicija će, ističe on, pokušati da situaciju iskoristi za unutrašnju političku borbu protiv Kurtija.

„Političke stranke neće odbiti nešto na šta su se saglasile kada su bile na vlasti, ako je u skladu sa Ustavom, to ide dalje, ali pošto se Kurti sve vrijeme protivio tome (ZSO) legitimno je očekivati da će to pokušati u nekoj unutrašnjoj političkoj borbi da upotrebe protiv njega“, tvrdi Hoxha.

Na pitanje da li su emisari doneli neki novi model za ZSO u odnosu na postojeće u evropskoj praksi, Hoxha izražava sumnju.

„Sumnjam da može biti nešto novo, jer bi neko trebalo da bude ekstremno kreativan pa da dođe do nečeg novog. Pravni eksperti sa kojima sam imao prilike da se konsultujem tvrde da nijedan od tih modela ne ide preko Ustava Kosova, što znači da Ustav Kosova predviđa većinu toga, ali problem je što ni Vlada Kosova, a ni srpska zajednica ovde nisu bili u stanju, niti su imali volje da iskoriste 100 odsto onoga što Ustav Kosova daje, odnosno mogućnosti koje pruža. Mislim da je došlo vrijeme da se sada upravo o tome priča i da se to revidira“, rekao je Hoxha.

On ističe da se trenutno radi na „političkim manevrima“ i promjeni formulacija zavisno od toga šta koja strana želi da čuje.

„Ako Kurtiju smeta riječ „Zajednica“ staviće neku drugu riječ, ako opozicija na Kosovu traži da to bude unutar Ustava Kosova - biće, ako Vučić i srpska zajednica ovdje hoće neku fomrulaciju koja njima omogućuje da se opravdaju pred njihovim glasačkim tijelom, mislim da će i to da se desi, ali svi su svijesni da ne može 24. septembar da se ponovi, diplomatski pritisak ide ka tome da teroristički činovi, teroristička dejstva, upadi, aneksiranje paravojne formacije ne mogu da budu modus operandi i kako bi se to sprečilo sada se više radi da bi se došlo do nekog rješenja, kako god se zvalo“, zaključio je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online