Skupština Kosova

Premijer Albin Kurti je, izvještavajući parlament, rekao da Nacrt statuta EU nije "Zajednica" koju su predviđali sporazumi iz 2013. i 2015. godine.

Prema njegovim riječima, on prekida "nasljeđe nepriznavanja Kosova koje je zacementirano sporazumima iz 2013. i 2015. godine“.

"Prvo, Nacrtom se prekida nasljeđe nepriznavanja Kosova koje je zacementirano sporazumima iz 2013. i 2015. godine, tako da nacrt ima jasnoću u pogledu priznavanja Republike kao nezavisne države u kojoj će Srbi živjeti u skladu sa multietničkim težnjama Ustava i bez ikakvih drugih podrivanja Republike. Ovo očigledno nije Zajednica kako je predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine, jer bi tada bilo nesporno“, kazao je Kurti, dodajući:

"Drugo, u nacrtu, po mojoj političkoj ocijeni, jasno stoji da će mehanizam koji će biti uspostavljen imati kooperativni karakter, odnosno da se neće mešati u ovlašćenja državnih organa, opština, centralnih organa ili bilo koga. Treće, nacrt zatvara prostor koji koristi Srbija da Srbi na Kosovu projektuju budućnost van granica Kosova ili u nepriznavanju granica Kosova, shodno tome, živjeći sa osjećajem koji nameće Beograd o ratu za teritoriju, teritorijalnoj razmjeni i uniji sa bilo kim drugim. U nacrtu se jasno navodi da se bilo kakve izmene statuta vrše tek nakon što Ministarstvo za lokalnu samoupravu da saglasnost i Ustavni sud donese dozvolu. Ovo poništava ono što su uradili sporazumi iz 2013. i 2015. godine“.

On je kazao da ne može biti izraženo prihvatanje, a da to ne vide poslanici Skupštine Kosova.

"Svi koji su rekli da sam prihvatio Nacrt statuta, takav nacrt još nisam prihvatio i bilo kakvo prihvatanje ne može da prođe a da vi ne vidite“, rekao je Kurti.

On je, međutim, rekao da ne razumije zašto je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio voljan da potpiše Asocijaciju sa dva bivša premijera Kosova, a ne želi da je potpiše sa njim.

"Ne razumijem predsjednika Srbije, koji je bio voljan da potpiše Asocijaciju sa dva premijera Kosova, zašto sada to ne uradi sa mnom. Srbija ili prihvata potpis ili priznaje da nije zainteresovana za Asocijaciju. Ona je 26. oktobra pokazala da nije zainteresovana za Asocijaciju“, naglasio je Kurti.

"Potpisao je i sa LDK i sa PDK, recite mi kako ste ga natjerali da potpiše sa vama. Sa mnom izbjegava, ne potpisuje. U vašem dijalogu on je bio konstantan, a na Kosovu su se održavali izbori, a sada smo mi konstantni, a u Srbiji se održavaju izbori“, dodao je Kurti.