Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokrstskog saveza Kosova Lutfi Haziri izjavio je da vlada skriva nacrt ZSO, koji je predložila "velika petorka", a premijer Albin Kurti prihvatio, prenosi ABC news.

On je istakao da je potrebno više transparentnosti, kao i da opozicija treba da bude upoznata sa tim dokumentom, jer treba da bude ratifikovan u Skupštini, prema Ustavu.

Upitan hoće li opozicija glasati za taj nacrt, Haziri je rekao da ne može da govori o dokumentu koji još nije video.

Dodao je da je LDK podržavao dijalog sa Srbijom, ali da to ne znači da će tako i ostati, navodeći da je Kurti isključio opoziciju iz dijaloga.

“Ne možemo prejudicirati nešto što nismo videli. Ono što dokument predviđa i što su otkrili izaslanici EU tiče se važne odluke, jer je Kurti konačno rekao snažno "da" nakon dvije i po godine učešća u dijalogu, ali ga je uslovio potpisivanjem. Čekamo boju na papiru, jer znamo da je to politička igra. Srbija je u nepovoljnijoj situaciji jer je događaj 24. septembra dao Kosovu da bude u zahtjevnoj poziciji u pregovorima, a to je svedeno na minimum Kurtijevim potpisivanjem dokumenta o ZSO", rekao je Haziri.

Dodao je da je EU još jednom potvrdila da su strane uslovljene normalizacijom, što znači napredak u dijalogu.

“Kurti je uveo sankcije opoziciji i ove političke mjere otežavaju našu ulogu, jer smo ostali lojalni, kao LDK, podržavajući dijalog. Podrška dijalogu nije beskonačna. Kurti se i dalje bavi čitavom situacijom po principu predstave sa jednim glumcem, što je isključilo sve ostale iz dijaloga", rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/ABC news