Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja Albinot Maloku kaže da je zahtjev premijera Kosova Albina Kurtija za potpisivanje osnovnog sporazuma normalna pravno-politička akcija, prenosi Gazeta blic.

"Ne komentarišući rimu koja je u političkom diskursu premijera Kurtija, smatrajte da je zahtjev i njegova koncentracija na potpisivanje Osnovnog sporazuma sa svim ostalim pratećim dokumentima, koji se desio između Kosova i Srbije, normalan pravno-politički postupak. Stavljanje potpisa na sporazum o pomirenju jača volju da se ono sprovede", rekao je Maloku.

Dodao je da su i Kosovo i Srbija obavezne da sprovode sporazume.

"Ako je pregovarač utvrdio da su se strane dogovorile u Briselu i Ohridu, kao što je urađeno, a da nisu zvanično potpisale papir, ali da su vezane, to ih ne oslobađa od obaveza. Dakle, i Kosovo i Srbija su u obavezi da sprovode svoje sporazume. Dogovor o Osnovnom sporazumu je tu i obavezu da ga sporovode obe strane potvrdila je velika evropska trojka, predsjednik Macron, kancelar Scholz i premijerka Meloni u posljednjem pismu posle sastanka sa najvišim zvaničnicima Kosova i Srbije", rekao je Maloku.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic