Važni projekti

Premijer Kosova Albin Kurti je u ponedjeljak uveče govorio o tri važna projekta koja povezuju Kosovo sa tri susjedne zemlje: Albanijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom. Kurti je na društvenoj mreži Facebook istakao da se Kosovo povezuje sa Albanijom putem pruge Priština-Drač, sa Makedonijom putem Prizren-Tetovo, i sa Crnom Gorom putem Peć-Rožaje i Dečan-Plav.

"Još snažnije se povezujemo sa Albanijom putem pruge Priština-Drač. Takođe, Tetovo će biti još bliže zahvaljujući novom putu Prizren-Tetovo, koji će prolaziti kroz planinu Vertop. Stanovnici Rožaja i Plava će takođe imati bolju povezanost putem projekata koji Kosovo povezuju sa Crnom Gorom, što će im omogućiti lakše putovanje ka Peći i Dečanima“, napisao je Kurti.

Za ova tri infrastrukturna projekta, Kurti je istakao da su već potpisani sporazumi o saradnji sa Tiranom, Skopljem i Podgoricom, a prvi koraci u njihovoj realizaciji su krenuli u pravom smeru.

"Iako povezujemo Kosovo sa regionom putem puteva, još uvek postoje regioni na Kosovu koje treba međusobno povezati. Radimo na povezivanju Anamorave sa Prištinom preko autoputa Gnjilane–Priština, gde je više od 75% radova već završeno, a za sledeću godinu je planirana izgradnja autoputa od Gnjilana do Bele Zemlje“, rekao je Kurti.

Takođe je istakao da su izgrađeni i asfaltirani putevi u krajevima i selima na severu Republike Kosovo, gde su po prvi put izgrađene i obnovljene desetine kuća albanskih stanovnika koji su stradali u poslednjem ratu na Kosovu.

"Potpisali smo ugovore o održavanju puteva koji pokrivaju celu teritoriju Kosova, uključujući rutinsko i investiciono održavanje. Ranije je održavanje puteva koštalo 57 miliona evra za tri godine, a sada smo, uz izmene parametara i eliminaciju nepotrebnih i dupliranih stavki, smanjili troškove održavanja na 38 miliona evra. Takođe smo zamenili običnu liniju sa termoplastom, što povećava kvalitet popravki i produžava trajnost“, napisao je Kurti.

Kurti je napomenuo da su radovi na putu Priština–Podujevo nastavljeni nakon okončanja postupaka eksproprijacije. Takođe je izabran međunarodni nadzorni izvođač radova za završetak puta Priština–Mitrovica, koji je započet 2009. godine i pratio ga je niz prekršaja i lošeg upravljanja. Počeli su i postupci nabavke za izgradnju puta od južnog izlaza autoputa u Prizrenu do ulaza u putni tunel Prizren–Tetovo. 

„Osim puteva, više od 200 miliona evra uloženo je u sanaciju železničke pruge 10, čime će se omogućiti vožnja vozova brzinom do 100 km/h na većini deonica pruge. Uporedno, najbrži voz koji trenutno saobraća na istoj pruzi vozi brzinom od oko 60 km/sat“, naveo je premijer.

Kurti je istakao da, i pored fokusa na infrastrukturne investicije, nikada nije zanemarena zaštita životne sredine.