Profit za kompanije ili ekološki potez?

Na Kosovu je prije mjesec dana stupilo na snagu administrativno uputstvo o plastičnim kesama, po kojem građani plaćaju od pet do 10 centi po kesi. Dok su stručnjaci za životnu sredinu i pojedini građani pozdravili ovu odluku, neki od njih kažu da na Kosovu uslovi života još uvijek nisu dovoljni za plaćanje ovakvih troškova, piše Teve 1.

Građani Prištine pozdravljaju ovu odluku, ali podsjećaju da su plate na Kosovu preniske da bi se kupila i jedna kesa.

Predsjednik udruženja potrošača Selatin Kaçaniku kaže da nije bilo javne rasprave po tom pitanju.

"Mišljenja su podjeljena, ali potrošači su pogođeni. Neko je mislio da ćemo sa pet centi biti mirni, ali dirnuli su nam u dostojanstvo, jer nismo imali javnu raspravu i glas građana se nije čuo. Zašto bi pet centi trebalo da se naplaćuju samo građanima potrošačima koji plaćaju porez, a proizvođačima i trgovcima ne", pitao je Kaçaniku.

Ekspert za životnu sredinu Agron Bektashi odluku o prodaji plastičnih kesa smatra pravim korakom za životnu sredinu.

"Nema sumnje da su plastični materijali jedan od najvećih zagađivača životne sredine, ne samo na Kosovu već i širom svijeta. Plastične kese su već duže vrijeme tema razgovora - kako riješiti problem velike količine plastičnih kesa“, rekao je Bektashi.

Savjetnik u Ministarstvu životne sredine Visar Shehu takođe je pokazao pravila kojih se preduzeća moraju pridržavati kada prodaju kese, i upozorio da će od ove sedmice nedelje inspekcije početi da proveravaju poštovanje ovog propisa.

"Predviđene su i kazne za one koji ne poštuju ovo administrativno uputstvo. Vjerujem da će od sljedeće godine rezultat biti mnogo bolji, ali apelujem da svi koji su uključeni u ovaj sektor poštuju ovo uputstvo jer će trpeti novčane kazne. Što se tiče cijene, nije velika suma, samo pet centi“, rekao je Shehu.

Izvor: Kosovo online/Teve1