Pojedine zabranjene

Stupanjem na snagu Administrativnog uputstva o ambalaži i ambalažnom otpadu građani Kosova moraće da plaćaju plastične kese, a neke će biti potpuno zabranjene. Ovu vijest saopštio je ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Liburn Aliu, na konferenciji za novinare koju je održao sa šeficom za saradnju u Ambasadi Njemačke na Kosovu, Verom Bauman i šefom odjeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu, Alessandrom Biancardijem.

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Liburn Aliu, rekao je na konferenciji za medije koja je održana povodom završetka Administrativnog uputstva o ambalaži i ambalažnom otpadu da će tanke plastične kese od nula do 25 mikrona biti potpuno zabranjene, dok će se one od 25 do 50 mikrona naplaćivati.

„Ovo administrativno uputstvo imaće uticaj na životnu sredinu, eliminišući kasnije plastične kese i plastične flaše, kao i rukovanje ambalažom od flaša. Tanke plastične kese će biti zabranjene. Kese od 25 do 50 mikrona biće dozvoljene za upotrebu i koštaće 5 centi. Međutim, neće im biti dozvoljeno da imaju logo proizvođača“, rekao je Aliu.

Aliu je rekao da će građanima Kosova biti omogućeno refundiranje novca, ali da će za to trebati vremena.

“Da bi se pokrenuo sistem refundiranja i depozita, mora se izgraditi sistem koji će uključivati proizvođače, prodavce i uvoznike ambalaže, a to su plastične boce, aluminijumske limenke i staklene flaše. Ove boce su dizajnirane da drže najmanje 0,25 litara tečnosti i maksimalno 2 litre tečnosti i budu hermetički zatvorene i vodootporne na mestu prodaje. Ono što je isključeno iz sistema povraćaja i depozita su pakovanje mlečnih proizvoda, ambalaža za alkoholna pića, staklene tegle i kartonske kutije”, rekao je Aliu.

Šef Odjeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu, Alessandro Biancardi, rekao je da će, ukoliko bude uspjeha u primjeni ovih pravila, za 33 odsto doći do smanjenja broja kesa za jednokratnu upotrebu.

“Evropska Unija ima čast da stoji uz vas zajedno sa Njemačkom i Kosovom u podršci razvoju i primjeni ovih važnih akata o ambalaži otpada. Plastika ima ozbiljan negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a ovo zagađenje se povećava. Evropska unija preduzima korake da ubrza tranziciju i krene ka efikasnoj ekonomiji. Ako uspjemo da primenimo evropska pravila, imaćemo 33 odsto smanjenje broja kesa za jednokratnu upotrebu. Pred nama je pravilna primena novih zakonskih akata i nadam se da ćemo imati dobar uticaj na Kosovo”, rekao je Biancardi.

Šefica za saradnju u Ambasadi Njemačke na Kosovu, Vera Bauman, rekla je da je Kosovo ovim pravnim aktom napravilo korak ka čistoj i zdravijoj sredini.

“Danas obilježavamo korak ka čistijem Kosovu koji smo postigli sa partnerima i vladom Kosova. To nije samo zakon, to je put ka društvu svesnom o plastičnim kesama. To je početak za čistije Kosovo, čestitamo Kosovu na ovom zakonskom aktu. Danas smo stvorili osnovu. Korak je mali, ali je početak. Svaka kompanija treba da počne sa primjenom paketa koji se mogu lako upotrebiti. Trebamo ukloniti plastične kese. Mi imamo snagu da se odlučimo za proizvode koji su prijatni za sredinu”, rekla je Bauman.

Stupanjem na snagu Administrativnog uputstva o ambalaži i ambalažnom otpadu biće zabranjena proizvodnja, uvoz i prodaja plastičnih kesa koje nisu biorazgradive.

Medija centar Čaglavica