Naplata struje na sjeveru

Kosovska agencija za privredne registre nakon postizanja sporazuma o energetici, saopštila je da je Firma "Elektrosever" koja će naplaćivati struju u opštinama na sjeveru Kosova iz Srbije, a ne srpska privatna kompanija, prenosi Demokracia.com.

Kako navodi taj portal, na zvaničnom sajtu Elektroprivrede Srbije stoji se da ga je osnovala Vlada Srbije.

„Osnivač Elektroprivrede Srbije je Republika Srbija, a prava ostvaruje Vlada Republike Srbije. Organi Javnog preduzeća elektroprivrede su Upravni odbor i direktor. Nadzorni odbor i direktora imenuje Vlada Republike Srbije. Društvo ima sedam članova koje bira direktor", stoji na sajtu EPS.

Kompanija potvrđuje da od 1999. godine nema funkciju na Kosovu.

Delegacije Srbije i Kosova postigle su sporazume o energetskom sektoru na osnovu dva sporazuma postignuta 2013. i 2015. godine. Ovaj sporazum nazvan je „vodičem“ za primjenu prethodnih sporazuma.

Vodič ima ukupno devet tačaka, uključujući srpskog energetskog operatera Elektrosever, koji će pružati usluge distribucije, prikupljanja, održavanja i fizičkog povezivanja novim kupcima u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Evropski supervizor će srpskom električnom serveru obezbjediti licencu za snabdjevanje, a Elektrosever će KEDS-u i KOSTT-u dostaviti najnovije podatke o korisnicima.

Izvor: Kosovo online/Demokracia.com