Bivši zamjenik premijera

Bivši zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi ocjenio je da su neke tačke Ohridskog sporazuma nejasne i da stvaraju probleme u budućnosti, te da će impemntacija u praksi biti problematična, prenosi Ekonomija onlajn.

"Zanima me šta su međunarodni posrednici mislili o asocijaciji, a ja kažem da se udruženje može poistovetiti sa jednom vrstom teritorijalne autonomije. Za mene je problem ono što oni koji traže primenu impliciraju. Samouprava u implementaciji će izgledati teže, brine me praktična primjena i da se razumemo i praktična primjena će se raditi na teritoriji Kosova, kakva god da bude, nema veze sa Srbijom i kada počne da se sprovodi vidjećemo posljedice", rekao je Kuči.

Kuçi ističe da bi međusobno priznanje Kosova i Srbije smanjilo neke probleme koji bi mogli nastati nakon formiranja Zajednice srpskih opština.

"Moramo da uzmemo u obzir, kompetencije u fizičkom smislu, ja to zovem u čijim su rukama. Ako se u ovom slučaju formira nova institucija, ko treba da dobije nadležnosti i šta oni rade, to stvara priliku za novu etnicitet za novu funkcionalnost i tu funkcionalnost ako se dobije i građanski legitimitet koji potencijalno mogu dobiti na primjer Srbi, oni to mogu podržati. A kada građani dobiju legitimitet, počinju reakcije na centralnom nivou i ta reakcija stvara novi problem koji će zahtevati još više. Međusobno priznanje sa Srbijom bi ublažilo ovaj građanski legitimitet", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online