Nije počelo sa Banjskom, niti završilo

Policija Kosova osujetila je prije mjesec dana pokušaj pobune kod srpskog pravoslavnog manastira Banjska, u sjevernom dijelu zemlje. U vladi SAD sada kruži preliminarni istražni izvještaj Republike Kosovo od 51 strane koji je na svom blogu peacefare.net rezimirao Daniel Serwer, profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta "Johns Hopkins" u Vašingtonu.

Najprije je iznio zaključke:

1. Napad je izvršila paravojna grupa od oko 80 kadrova regrutovanih, obučenih i posebno određenih za tu svrhu, uz teško naoružanje Srbije;

2. Cilj Beograda je bio da podstakne reakciju Policije Kosova na paljbu iz manastira Banjska koja bi se mogla iskoristiti za opravdanje srpske vojne intervencije, navodno za spasavanje ugroženih srpskih građana Kosova i hodočasnika iz Srbije;

3. Plan je podrazumjevao izazivanje, prijetnje i potencijalno ubijanje pripadnika KFOR-a, kao i Policije Kosova, koji su izgubili jednog policajca u nagaznoj mini;

4. Komandni lanac obuhvata srpsku državu, čiji su predsjednik i bezbjednosne strukture krivi pravno i moralno;

5. Desetine nasilnika koji su pobjegli u Srbiju sada štiti Beograd od pravde;

6. Postoji rizik od ponavljanja, o čemu svjedoči nastavak ofanzivnog stava srpskih bezbjednosnih snaga koje okružuju Kosovo, kao i intenzivna proinvazijska propagandna kampanja koja još uvijek traje u Srbiji.

Serwer je iznio nekoliko detalja iz izvieštaja u kojem stoji da je Vojska Srbije dvije godine obučavala paravojne snage u bazama Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova. U obuci su korišćena vojna vozila Humvee koji su donirali SAD.

Kosovske vlasti su snimile detaljne planove na osnovu mape koje je isporučila vojska za paravojne snage da otvore puteve na Kosovo za oružje i zalihe iz Srbije. Srpski specijalci i dronovi ušli su na Kosovo uoči pobune, a sanitetska vozila prevozila su oružje u zemlju.

Operaciju je predvodio Milan Radoičić, tadašnji zamjjenik lidera političke stranke Srpska lista na Kosovu koju je sponzorisao Beograd, blizak saradnik srpskih bezbjednosnih zvaničnika i politički saveznik predsjednika Vučića.

Paravojska je koristila vozila maskirana oznakama KFOR-a i lažnim registarskim tablicama. Plan je uključivao privlačenje Policije Kosova blokadom puteva, pucanjem na njih iz manastira Banjska i izazivanjem napada koji bi poslužio kao izgovor za srpsku vojnu intervenciju.

Paravojske su bile dobro opremljene vojnim oružjem koje je skoro u potpunosti napravljeno u Srbiji. To je uključivalo 66 AK-47, 9 mitraljeza, 6 snajperskih pušaka, 41 protivtenkovski raketni bacač, 2 automatska bacača granata, 8 protivtenkovskih mina i 122 ručne bombe, zajedno sa odgovarajućom municijom i preko 350 jedinica eksploziva. Dostupna je dokumentacija da je dio ovog oružja definitivno isporučila Srbija.

Srbija nastavlja da promoviše nasilje protiv Kosova


Srbija je od 24. septembra nastavila da preti nasiljem protiv Kosova. Proslavljala je paravojne formacije umešane u zaveru i proglasila dan žalosti za trojicom ubijenih terorista. Grafiti po Srbiji, uključujući i fudbalske stadione, i u četiri severne opštine na Kosovu sa srpskom većinom, promovisali su ideju da će se srpske snage uskoro vratiti na Kosovo.

Oružane snage Srbije i dalje su u stanju pripravnosti.

Predsednik Vučić i mediji koje kontroliše koriste govor mržnje govoreći o Kosovu, njegovim političkim liderima i Albancima uopšte. Ambicije da se stvori "srpski svijet“, bleda kopija Putinovog "ruskog svijeta' koji uključuje Ukrajinu, su rasprostranjene.

Srbija je dramatično povećala svoje vojne vežbe sa Rusijom. Nastavlja se zastrašivanje Srba na sjeveru Kosova ne bi li se spriječila saradnja sa Prištinom, kao i tajne operacije protiv kosovskih institucija.

Serwer ukazuje da sve ovo na Kosovu nije počelo 24. septembra niti se tada završilo.

Podsjeća na četiri prethodna napada na sjeveru Kosova od decembra 2022. Iste jedinice i dio istog osoblja bili su uključeni, uključujući i napad na trupe KFOR-a u maju.

Niko od počinilaca nije isporučen Kosovu radi podizanja optužnice.

Oni su zaštićeni od srpske države i ostaju na raspolaganju za sprovođenje budućih nasilnih operacija.

Do sada nije bilo diplomatske akcije protiv Beograda ni od strane SAD ni od EU, što će ohrabriti Vučića da u budućnosti nastavi sa naporima na destabilizaciji kako bi opravdao srpsku vojnu intervenciju na Kosovu.

Precizna uloga Rusije u zaveri od 24. septembra još uvijek je nejasna, ali je ruska podrška eskalaciji srpskih napora da ospori rješenost Zapada na Balkanu očigledna. Rusi neće propustiti da primjete nedostatak odgovora Zapada. Moskva i Beograd će pojačati svoje napore.