Prekomjerno

"Prekomjerna upotreba mjere pritvora je globalni problem koji izaziva zabrinutost u pogledu vladavine prava i ljudskih prava, a Kosovo se suočava sa sličnim izazovima“, ocijenila je Misija OEBS-a u Prištini u najnovijem izvještaju koji obuhvata određivanje mjera pritvora na Kosovu.

"Potrebno je poboljšati kvalitet obrazloženja u zahtjevima tužilaštva, podnescima odbrane i sudskim odlukama prije izricanja ovih mjera“, dodaju iz ove međunarodne misije.

Izvještaj OEBS-a obuhvatio je analizu poštovanja pravičnog suđenja i međunarodnih standarda ljudskih prava u 70 ročišta za određivanje mjera pritvora na cijelom Kosovu u 2022. godini i devet odluka Apelacionog suda u 2023. godini.

U odnosu na ranije izvještaje, OEBS precizira da se u ovom ističu pozitivne prakse.

"Kao što je poštovanje proceduralnih rokova i obezbjeđivanje da sve okrivljene zastupa advokat na ročištima za određivanje pritvora“, navode.

Međutim, izlistali su i par negativnih.

"Zabrinutosti u koje spadaju nekorišćenje alternativa pritvoru (kao što je jemstvo), nedovoljno obrazložene odluke o određivanju pritvora i neindividualizovanje odluka u slučajevima sa više okrivljenih“, naglašava se u izvještaju.

Šef misije OEBS u Prištini, Michael Devenport, ocijenio je da su odluke o pritvoru zahtjevne, te poručio da su sudije i tužioci dužni da podržavaju vladavinu prava i štite javnost.

"Oni moraju da donose teške odluke – procjenjujući rizik i poštujući prava optuženog i vodeći računa o javnoj bezbjednosti, obezbjeđujući da oni koji počine krivična djela odgovaraju za njih“, kazao je Devenport.

Sa druge strane, predsjedavajući Sudskog savjeta Kosova, Albert Zogaj, obećao je da će se pozabaviti nalazima iz izvještaja, radeći zajedno sa Vrhovnim sudom i Akademijom pravde na harmonizaciji i poboljšanju sudske prakse u vezi sa pritvorom, te da će podržati potrebnu obuku službenika pravosuđa, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Izvještaj se, dodaju, završava posebnim preporukama namjenjenim ključnim saradnicima u kosovskom pravosuđu.

"Prije svega u vezi sa obukom i objašnjenjem dostupnih alternativa pritvoru u fazi prethodnog postupka“, navodi OEBS.

Iz ove misije su ujedno poručili da će pratiti objavljivanje izvještaja kroz diskusije za okruglim stolom, kao i sa saradnicima u kosovskom pravosuđu:

"Kako bi se razgovaralo o nalazima i preporukama“.