Bez potvrde zajedničkog sastanka

Premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvani su da dođu 26. oktobra u Brisel na seriju pojedinačnih sastanka sa pojedinim liderima Evropske unije (EU), potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Prema njegovim rečima, susreti koji će lideri Kosova i Srbije imati predstavljaju nastavak procesa koji je otpočeo proteklog vikenda, kada je takozvana "Velika petorka" posetila Prištinu i Beograd.

"Ideja je da se ovi sastanci održe na marginama samita EU kao podrška vraćanju dijalogu. Poruka EU je da očekujemo da se obe strane, Srbija i Kosovo odmah i nesputano vrate obavezama koje proističu iz dijaloga, da odmah rade na deeskalaciji i ponovnom pokretanju dijaloga", izjavio je portparol EU Stano.

Kurtija i Vučića će, kako se saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz svojih izvora, primiti nemački kancelar Olaf Sćolz (Šolc), francuski predsednik Emmanuel Macron (Makron) i italijansa premijera Gieorgia (Džordžia) Meloni.

Evropski šef diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) će takođe biti prisutan u oba odvojena susreta.

Portparol Peter Stano je najavio da će Borrell kasnije tokom dvodnevnog samite EU, obavestiti šfove država i vlada o stanju u procesu normalizaciej odnosa.

Peter Stano je naveo da nije planiran zajedničku susret između Kurtija i Vučića.

Međutim, pojedini diplomatski izvori u Briselu su nagovestili da će od susreta sa evropskim liderima zavisiti da li će kasnije doći do zajedničkog sastanka između kosvskog premijera i srpskog pedsednika, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Portparol Evropske unije je u utorak, 24. oktobra, potvrdio da je prilikom posete "Velike petorke" Prištini i Beogradu 21. oktobra obema stranama predstavljen "moderni evropski predlog" o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Izaslanici lidera koji će u četvrtak razgovarati sa kosovskim premijerom i srpskim predsednikom, su deo "Velike petorke" koja je predala ovaj predlog.

Upravo će ovaj predlog biti na stolu tokom susreta koji će lideri Srbije Kosova imati u četvrtak.

Izvori RSE takođe podvlače da će se od Beograda tražiti da potvrde podršku sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa i aneksu primene.

Izaslanici takozvane "Velike petorke" posetili su Kosovo i Srbiju malo manje od mesec dana nakon incidenta u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra, kada je grupa naoružanih Srba napala pripadnike Policije Kosova. Tom prilikom je ubijen jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su se 27. februara u Briselu, dogovorili o novom sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa.

Na sastanku u Ohridu koji je održan 18. marta oni su se usaglasili oko aneksa primene ovog sporazuma.

Sporazum i aneks nisu potpisani jer je to odbio predsednik Srbije Aleksandar Vučić s obrazloženjem da je "Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo nije".

Bez obzira na nedostatak potpisa, Evropska unija insistira da je dogovor pravno obavezujući za obe strane.