Transparentnost

O sadržaju novog plana zapadnih diplomata za Kosovo i Srbiju poslanici vladajuće stranke Samoopredjeljenje nisu voljni da govore, dok opozicija traži transparentnost sadržaja.

Poslanik Demokratske partije Kosova Rašit Ćaljaj kaže da premijer Aljbin Kurti treba da izveštava Skupštinu.

"Sve informacije su na nivou nagađanja. Mislim da građani Kosova moraju da znaju o čemu se radi, jer smo u fazi u kojoj nema više igara već moraju da se preduzmu konkretni koraci u sprovođenju sporazuma", rekao je Qalaj.

Govoreći o potrebi za transparentnošću novog plana, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj, traži od premijera Kurtija da bude pažljiv u vezi sa ZSO.

“Nema transparentnosti i do sada niko nije pokazao šta sadrži novi plan i kako će mu se pristupiti. Ne mogu ništa reći o planu dok ga ne vidim, da li je dobar i prihvatljiv, ali poručujem premijeru da bude oprezan u vezi ZSO”, izjavio je Lekaj.

Prema ocijeni političkog analitičara Artana Muhaxhirija plan zapadnih diplomata sadrži i Zajednicu srpskih opština. Prema njegovim riječima, ovaj plan je korak napred u procesu dijaloga.

"Iako nema velike transparentnosti u pogledu novog plana, jasno je da je ovaj plan korak napred, jer je nakon događaja na sjeveru bilo logično da nije moguće nastaviti sa starim sistemom rada, stoga je logično da su izaslanici ponudili novu ideju koja će pokrenuti dijalog naprijed. Međutim, ZSO je sastavni dio svake debate o procesu dijaloga, pa je najverovatnije u okviru i ove ponude, ali je važno identifikovati njen format i ulogu u napretku procesa”, rekao je Muhaxhiri.