Politički analitičar

Politički analitičar Shemsi Jashari rekao je da je nakon posjete velike petorke u subotu Kosovu malo informacija, ali da je siguran da je glavni zahtjev koji su uputili premijeru formiranje Zajednice srpskih opština i to što prije, bez ikakvih odlaganja, piše Ekonomija onlajn.

Jashari je dodao da su posrednici na sastanku u subotu premijeru Albinu Kurtiju doneli jasan i dinamičan plan koji, prema njegovim riječima, mora da se sprovede bez odlaganja.

"Naširoko je upozoreno da će biti odlučan pristup posrednika, da je dijalog nešto što se mora nastaviti i da više nema vremena za gubljenje uz isticanje činjenice ugrožene bezbjednosti na sjeveru Kosova. Ono što sam video poslije sastanka bilo je malo informacija, ali se podrazumevalo da su posrednici Kurtiju doneli jasan i dinamičan plan, koji mora da se sprovede bez odlaganja", rekao je Jashari.

Naglasio je da je glavni zahtjev Kosovu od međunarodne zajednice osnivanje Zajednice srpskih opština, i da je od vitalnog značaja da se sprovedu sporazumi postignuti u Briselu i Ohridu kako ne bi došlo do eskalacije situacije.

"Jedno je poznato - glavni zahtjev Kurtiju, koji je već dosta puta ponavljan, jeste osnivanje Zajednice i nastavak dijaloga bez uslovljavanja. Ono što se očekuje u narednim danima i nedjeljama je nova dinamika u primjeni postignutih dogovora", kaže Jashari.

Smatra da je to nešto što je prirodno i što se očekuje od međunarodnih posrednika.

Kako dodaje, Kosovu su poznati zahtjevi međunarodne zajednice, i bez obzira na to koji će biti prvi sproveden, međunarodni posrednici znaju da je ključni uslov osnivanje Zajednice sa srpskom većinom.

"Čini se da je Kurti iscrpeo toleranciju kojom je mogao da manevriše, da postavlja uslove da se implementacija obavi u paketima ili drugim redosljedom", rekao je Jashari.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online