Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica PDK Vlora Çitaku rekla je da je jedina dosljedna stvar kod premijera Albina Kurtija nedostatak dosljednosti i transparentnosti u procesu dijaloga sa Srbijom, piše Teve 1.

Çitaku je izjavila da je ranije uspostavljena tradicija da premijeri i glavni pregovarači redovno izvještavaju Skupštinu Kosova nakon svake runde razgovora u Briselu.

"Ovo su vitalni i veoma važni procesi za zemlju, odlučuje se o evroatlantskoj budućnosti naše zemlje. Premijer nema pravo da se ponaša sa takvim prezirom prema građanima Kosova. Nema ni političko ni moralno pravo da građane Kosova drži u stanju uznemirenosti zbog onoga o čemu se razgovaralo u subotu", rekla je Çitaku.

Prema njenim riječima, Kurtijev najveći problem je "arhiva vijesti".

"Premijer, posebno u vezi sa dijalogom, ima najveći problem sa samim sobom i sa arhivom vijesti koju je napravio tokom godina dok je bio u opoziciji. Premijer Kurti kao profil izgrađen je negiranjem, sabotiranjem i ocrnjivanjem svakog premijera koji sedi za pregovaračkim stolom. Kada se činjenice promjene, mijenjaju se i stavovi. Premijer je rekao da neće sjesti za sto bez izvinjenja Srbije, bez plaćanja ratne odštete i niza kriterijuma koje je sam naveo, čak i nakon što je postao premijer", dodala je Çitaku.

Izvor: Kosovo online/Teve 1