Nove informacije

Premijer Albin Kurti izneo je nove informacije o napadu na policiju Kosova u Banjskoj kod Zvečana, odnosno rekao kako je umješan navodni "novosadski klan".

"Paravojni i teroristički napad u Banjskoj kod Zvečana organizovao je novosadski klan. Na njegovom čelu je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević", napisao je Kurti Facebook profilu.

Naoružana grupa Srba je 24. septembra napala policiju Kosova u Banjskoj, kada je poginuo narednik Afrim Bunjaku. Potom su u razmeni vatre ubijena trojica napadača.

Kosovo za ovaj napad od početka optužuje zvanični Beograd, što Srbije negira.

Klan pod imenom „Novosadski“ nije poznat javnosti u Srbiji.

"Teroristička grupa u bekstvu koju predvodi Milan Radoičić boravi u Raškoj. Zloglasni MUP Srbije dao im je bele i crne automobile tipa Škoda Oktavija registarskih oznaka BG (Beograd) i NS (Novi Sad)", napisao je Kurti.

Odgovornost za napad u Banjskoj je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Premijer Kurti je istakao da EU i SAD treba da formiraju "Specijalni sud za Novosadski klan" kako bi "mafija na Balkanu doživela kobni udarac".

Kurti je naveo i kako je Zemunski klan u Srbiji "zamenio" novosadski, te da je država Srbija ta "koja diktira zločine" a ne obrnuto.

Naveo je i niz nadimaka osoba koje su navodno povezane sa "kriminalnim delovanjem" na severu Kosova, te da su oni navijači Crvene zvezde.

Neki od nadimaka osoba su Mami, Lune i Nemac, odnosno Milun Milenković, Nenad Orlović i Vladimir Radivojević.

Milun Milenković – Lune se od 13. juna nalazi u pritvoru a označen je kao vođa "Civilne zaštite", koju je Kosovo proglasilo terorističkom organizacijom.

Orlović je uhapšen 23. juna zbog napada na pripadnike Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) u opštini Zvečan krajem maja, kada su se lokalni Srbi usprotivili da albanski gradonačelnici dođu na vlast.

Milenkoviću i Orloviću se na teret stavljaju tri krivična dela: terorizam, nasilna promena ustavnog uređenja Kosova i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

U međuvremenu je policija Kosova 29. septembra pretresla kuću Vladimira Radivojević u Zvečanu, koji je poznat pod nadimkom "Mami".

Poznato je i da je jedan od vođa navijača fudbalskog kluba Crvene zvezde. Taj dan su kosovske vlasti zaplenile imovinu Milana Radoičića na severu Kosova, u okviru akcije pretresa u vezi s napadom na kosovsku policiju u Banjskoj kod Zvečana.

Zapadne zemlje su oštro osudile napad u Banjskoj na policiju Kosova i zatražile istragu. U međuvremenu je specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio da su dešavanja u Banjskoj promenila situaciju ali da dijalog o normalizaciji odnosa "nema alternativu".

Lajčak je, nakon sastanka "velike petorke" sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem rekao događaji od 24. septembra "jasno pokazuju da su deeskalacija i normalizacija (odnosa Kosova i Srbije) sada hitnije nego ikada ranije".