Novi plan za dijalog

Zapadni emisari zatražili su od Kosova i Srbije da normalizuju odnose i sprovedu sporazum o normalizaciji. Poznavaoci političkih dešavanja smatraju da je neophodno da Kosovo ozbiljno shvati poruke pet emisara, ističući da bi Evropska unija trebalo da sankcioniše Srbiju zbog terorističkog napada.

Poslije terorističkog napada u Banjskoj usvojena je rezolucija u Evropskom parlamentu, ali se posjetom petorice diplomata Kosovu shvatilo da postoji novi plan za dijalog, dok su stalni pozivi EU i SAD za deeskalaciju situacije.

Analitičari na Kosovu ocjenjuju da bi EU trebalo da kazni Srbiju preduzimanjem mjera, a za Kosovo je veoma važno da u punoj koordinaciji sa SAD ozbiljno shvati poruke emisara.

"Bez osude Srbije ne može biti ni nastavka dijaloga, a dijalog je, međutim, tema koja ih u ovom trenutku najviše zanima. Svi su bili jednoglasni da treba osuditi intervenciju Srbije na Kosovu i iz tog razloga su i mjere neophodne, jer se Srbiji mora dati pouka da ne može da nastavi sa ovim pristupom“, rekao je analitičar Artan Muhaxheri.

Još jedan poznavalac političkih dešavanja, Visar Xhani, rekao je da su emisari za Srbiju imali jasnu poruku da bez praktičnog priznanja Kosova neće biti integracije ni za njih.

„Zbog toga je veoma važno da iskoristimo zamah i budemo u potpunoj harmoniji sa našim strateškim pristalicama, jer je najbrži završetak ovog procesa veća pobeda Kosova nego konfrontacija sa međunarodnom stranom i neslaganje sa njima“, izjavio je Xhani.

Podsjećamo da je od posjete pet emisara Kosovu i Srbiji od stranaka zatraženo da u potpunosti ispune svoje obaveze u okviru dijaloga, dok je od Evropskog parlamenta zatraženo i da uvede sankcije destabilizujućim akterima na sjeveru Kosova i liderima glavnih mreža organizovanog kriminala.