Doneli su dokument...

Diplomata Albert Prenkaj izjavio je da je njegov glavni utisak nakon sastanaka premijera Kosova Albina Kurtija i "velike petorke" da zapadne diplomate snažno insistiraju da se dijalog između Kosova i Srbije nastavi i što prije započne formiranje Zajednice srpskih opština.

"Doneli su dokument i javni zahtjev, u kome se, kako je Lajčak naveo, traži da dođe do deeskalacije i da je to moguće samo nastavkom pregovora tamo gdje su stali. Svjedoci smo da su predstavnici Kosova tražili novi pristup, poslije napada u Banjskoj. Međutim, snažno se insistira da se započne osnivanje ZSO", rekao je Prenkaj za ABC news.

On je, međutim, primjetio da još uvijek nije jasno da li će ZSO imati autonomiju.

"Dok albanske opštine imaju mogućnost da administriraju primarnu zdravstvenu zaštitu, opštine sa srpskom većinom dobijaju pravo da administriraju sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Ovo je osnova dokumenta za osnivanje ZSO na osnovu Ustava Kosova. Svjedoci smo još od Ohridskog sporazuma da je riječ o autonomiji sa samoupravljanjem, a izneta je ideja da postoji autonomija koncentrisana u sjevernim opštinama sa srpskom većinom, odnosno sa teritorijalnom autonomijom. Ako danas govorimo o dokumentu koji je zasnovan na Ustavu Kosova, onda govorimo o decentralizovanoj autonomiji za opštine sa srpskom većinom", ocjenio je Prenkaj.

Izvor: Kosovo online/ABC news