Posjeta Kosovu i Srbiji

Politički analitičar Fadil Lepaja poručuje za Kosovo onlajn da će glavna poruka sa kojom izaslanička petorka EU, SAD, Francuske, Njemačke i Italije dolazi na Kosovu i u Srbiji biti da strane ne mogu bježati od obaveza koje su preuzele i da moraju da sprovedu dogovore iz dijaloga.

U delegaciji koja će sutra posjetiti Kosovo i Srbiju, osim emisara Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, biće izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, i izaslanici francuskog predsjednika, njemačkog kancelara i premijerke Italije - Emmanuel Bone, Jens Pletner i Franchesko Talo.

Lepaja ističe da je riječ o predstavnicima ozbiljnih država.

„Jasno je zbog čega dolaze, te zemlje su radile na jednom procesu u kojem su obe države, i Srbija i Kosovo preuzele neke obaveze, i oni jednostavno rade na tome da se te obaveze konkretizuju i realizuju na terenu. I da se odnosi između dva susjeda ne samo smire, nego da se stvarno normalizuju u smislu da budu onakvi kakvi treba da budu odnosi bilo koja dva susjeda u evropskoj zajednici. Sam dolazaka 'velike petorke' šalje poruku da ne možete bježati od svojih obaveza, ako hoćete u Evropu, i da je jedini put, put saradnje, dogovora i razgovora, a ne ratovanja i srednjovekovnih ideja“, ističe Lepaja.

"Od Kosova i Srbije će se tražiti da budu „normalni susjedi“ i da ispunjavaju sve uslove koji su im postavljeni, ako hoće da budu dio evropske zajednice", tvrdi Lepaja.

„Njihova poruka je jasna, ovako ne možete u evropsku zajednicu, morate biti dobri susjedi, demokratski orjentisani i da se međusobno pomažete, a ne samo da gledate kakvu ćete štetu naneti jedni drugima“, rekao je Lepaja.

Povodom tvrdnji da će jedna od tema o kojoj će „velika petorka“ razgovarati sa liderima Kosova i Srbije biti i izbori na sjeveru Kosova, a Lepaja smatra da građani srpske zajednice treba da izaberu „svoje prave predstavnike“.

„Svaki izbor srpskih predstavnika na Kosovu mora proći kroz izborni proces, sada ova situacija na sjeveru, poslije Banjske, mislim da će malo iskomplikovati stvari, jer treba vidjeti koje su to političke partije na Kosovu i koje političko-vojne formacije koje ne priznaju ni državu, ni zakon, ni izborni proces. Ne mogu partije koje su uvijek pozivale na bojkot, krize, čak i na rat, biti nosioci nekog mirovnog procesa, ne mogu oni da normalizuju odnose. Građani Kosova srpske nacionalnosti treba da izaberu predstavnike koji će zastupati njihove interese, a ne neke geopolitičke i velikodržavne ideje. Oni moraju da predstavljaju te građane, njihove interese i da rade na tome da njihova pozicija na Kosovu bude što jača i bolja i da oni stvarno budu u svemu ravnopravni sa svojim susjedima Albancima i drugima sa kojima žive na Kosovu“, zaključio je Lepaja.

Izvor: Kosovo Online