Politički analitičar

Politički analitičar i univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu, govoreći o čestim zabranama Kosova srpskim zvaničnicima da posjete Kosovo, rekao je za Kosovo onlajn da nije normalno što nema normalnog toka kretanja službenih lica iako dogovor između dvije strane o tome postoji, kao i da bi zabrana ulaska srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću bila neprihvatljiva stvar.

Najava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića s početka godine da bi posjetio Kosovo naišla je na negodovanje u pojedinim kosovskim krugovima, a ulazak na Kosovo je u januaru zabranjen novinaru Tanjuga, prije toga i njegovoj koleginici sa RTS, nebrojeno puta direktoru Kancelarije za Kosovo Petru Petkoviću, ministrima Vlade Srbije, ...

Spahiu kaže da ne može da ulazi u to zašto je ovo urađeno u pojedinačnim slučajevima, ali da to nije dobra stvar.

„U cjelini to nije dobra stvar, posebno za posjetu predsjednika Vučića Kosovu. Ako se nastavi da se dogovara i da se riješe pitanja koja tište odnose Kosova i Srbijea kojih je puno, onda je zabrana ulaska predsjedniku Vučiću sasvim neprihvatljiva stvar“, kazao je on.

Druga stvar je, kaže, to što se ponekad mogućnost posjete zloupotrebljava.

Spahiu je prokomentarisao i to što Srbija početkom januara nije odobrila posjetu ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Sveçle Preševu, Bujanovcu i Medveđi.   

"Ne mogu da razumijem šta je ministar unutrašnjih poslova Kosova tražio u Preševskoj dolini, osim ako nema rodbinske veze. Da je u pitanju ministar kulture ili spoljnih poslova, onda bi to bilo razumljivo. Zašto ministar unutrašnjih poslova u ovom slučaju? Ima puno slučajeva kod kojih zabrana zaista jeste sasvim neprihvatljiva. Zašto se to radi, to treba da pitate lidere u Beogradu i Prištini, jer po meni, to je naprosto neshvatljivo i to ne razumijem“, naveo je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online