Izmjena kazne

Predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova sudija Ekaterina Trendafilova, donela je odluku o izmjeni kazne izrečene Hysniju Gucatiju i odobrila njegovo puštanje na slobodu 18. oktobra 2023.

Predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova, sudija Ekaterina Trendafilova, donela je odluku o izmjeni kazne izrečene Hysniju Gucatiju i odobrila njegovo puštanje na slobodu 18. oktobra 2023.  pod uslovima izloženim u toj odluci, saopšteno je iz Specijalizovanih vijeća Kosova.

"Ti uslovi će se primjenjivati do isteka kazne od četiri godine i tri mjeseca koju je izrekao panel Apelacionog suda. Pri donošenju odluke predsjednica se konsultovala sa sudijama panela koji su izrekli kaznu, kao što je predviđeno Zakonom o Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanom tužilaštvu, i uzela u obzir faktore navedene u pravilu 196(3) Pravilnika o postupku i dokazima, kao i usmenu raspravu održanu sa Gucatijem", ističe se u saopštenju i dodaje da je Trendafilova je bila mišljenja da su krivična djela za koja je Gucati osuđen neosporno teška.

Predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova sudija Ekaterina Trendafilova je imajući u vidu, kako se navodi "zastrašujući efekat koji je otkrivanje povjerljivih informacija imalo u odnosu na (potencijalne) svjedoke, ali da postoji niz faktora koji govore u prilog izmjeni kazne".

"Konkretno, predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova je zaključila da je Gucati tokom boravka u pritvorskom objektu imao priliku da razmisli o svojim postupcima i da se njegovo držanje vremenom promjenilo. On je istakla da je Gucati izrazio kajanje i da se tokom usmene rasprave izvinio svima koji su se osjetili ugroženim usljed njegovih postupaka. Trendafilova je takođe istakla čvrstu rješenost Gucatija da se ubuduće uzdrži od svih radnji koje bi se mogle smatrati krivičnim djelima protiv pravosuđa i da se pridržava svih uslova iz odluke o puštanju na slobodu. Predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova sudija Ekaterina Trendafilova je istakla da će odluka biti povučena ukoliko se Gucati ne bude pridržavao bilo kojeg od uslova izloženih u odluci", zaključuje se u saopštenju Specijalizovanih vijeća Kosova.

Postupci vezani za ublažavanje ili izmenu kazni prema su zasebni postupci. Kada osuđeno lice izdrži dvije trećine kazne, ono stiče uslove da se razmotri mogućnost ublažavanja ili izmene kazne, što ne znači da ima pravo na ublažavanje ili izmenu kazne.

Hysni Gucati i Nasim Haradinaj, lideri Udruženja ratnih veterana OVK, osuđeni su maja prošle godine na po četiri i po godine zatvora.

U kaznu im je uračinato vrijeme provedeno u pritvoru, a kažnjeni su i sa 100 eura.

Oni su prvostepenom presudom osuđeni zbog toga što su na tri konferencijame za medije ovog Udruženja, od 7. do 25. septembra 2020. godine, objavili povjerljive dokumente Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet na stotine zaštićenih svjedoka.

Optužnica ih je teretila za krivična djela protiv pravosuđa u šest tačaka – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dvije tačke), zastrašivanje svjedoka u toku krivičnog postupka (tačka tri), odmazdu (tačka četiri) i povredu tajnosti postupka (dvije tačke).

Nisu osuđeni za tačku četiri – odmazdu.