Loša situacija

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda ocjenio je da broj građana koji napuštaju Kosovo nikada nije bio veći i da odlaze čak i oni koji imaju dobru ekonomsku situaciju, prenosi Koha.

Prema procjeni Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, poslije 1. januara 2024. godine, kada stupi na snagu vizna liberalizacija, na Kosovu će biti manjak radnika.

„Na Kosovu će poslije 1. januara 2024. godine vladati veliki nedostatak radnika čije mjesto zauzimaju radnici uvezeni iz azijskih ili afričkih zemalja, ali koji Kosovo koriste samo kao priliku da odu u evropske zemlje“, navode iz Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Ekonomska situacija na Kosovu se nije nimalo poboljšala, tvrde iz Savjeta, i ukazuju da je inflacija dostigla 4,2 odsto.

„Može se reći da imamo pogoršanje zbog činjenice da je Kosovo jedina zemlja u regionu u kojoj penzije nisu pretrpele nikakvu promjenu. U zemljama regiona su se za 36 mjeseci povećale penzije najmanje šest do osam puta, dok je na Kosovu u ovom periodu država dva puta intervenisala dajući penzionerima po 100 eura“, navode iz Savjeta.

Oni navode da ni korisnici socijalne pomoći nisu u boljoj poziciji.

„Danas na Kosovu ne postoji kategorija, osim političara i njihovih pristalica, koji obezbjeđuju prihode kojima mogu da zadovolje svoje lične i porodične potrebe. Ne možete naći mjesto u regionu gdje nije bilo mjera ili intervencije države u suočavanju sa teškom ekonomskom situacijom kakva se dešava na Kosovu“, ističu u Savjetu za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore