Politički analitičar

Politički analitičar Arton Demhasaj izjavio je da preuzimanje komande Turske nad mirovnim snagama na Kosovu predvođenim NATO-om pokazuje da se turskoj državi nudi veća moć na Balkanu, piše Teve1.

"Povećavanje turskih snaga, a onda dolazi komandant Kfora. Vjerovatno je da Turska na Balkanu dobija neku veću moć, jer ona bolje poznaje prilike. Možda postoji konsenzus unutar NATO-a da mi ne znamo da se daje više ovlašćenja državi Turskoj, turskoj vojsci nego pojedinim zemljama", rekao je Demhasaj.

Ali, prema njegovim riječima, "velika je greška" što predsjednica Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca nisu bili prisutni prilikom primopredaje dužnosti komandanta Kfora.

"Većina komandanata koje je Kfor imao na Kosovu bili su Italijani, a sada to postepeno prelazi na tursku komandu. Ako stalno govorimo da je Kfor važan za bezbjednost u zemlji, ako dolazi do povećanja trupa Kfora na Kosovu, do promjene komande, a na toj ceremoniji nisu predsjednica, premijer, niti predsjednik parlamenta, to je velika greška", naveo je Demhasaj.

On je dodao da "granicu između Kosova i Srbije treba da čuva Kfor".

Izvor: Kosovo online/Teve 1