Umješan

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla objavio je lični dokument koji pronađen nakon napada na Policiju Kosova u Banjskoj 24. septembra, uz obrazloženje da pripada Miloradu Jevtiću, "jednom od najbližih saradnika Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Od poslednjih pet poseta Vučićevog sina Kosovu, četiri puta su bili zajedno u istom automobilu", rekao je Sveçla.

On je naveo kako pronalazak ovog dokumenta dokazuje da je Jevtić bio umešan u napad na Policiju Kosova.

Policiju Kosova je u Banjskoj u opštini Zvečan napala grupa naoružanih i uniformisanih lica. Tada je poginuo jedan kosovski policajac a kasnije su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Zvanična Priština je za ovaj napad optužila Beograd i predsednika Vučića, što je Srbija negirala.

Ministar Sveçla tvrdi da je Jevtić identifikovan i kao jedan od napadača na vojnike Kfora 29. maja u Zvečanu, na severu Kosova.

Sveçla je rekao da sada ostaje da se utvrdi da li je je, "pored Vučića i visokih srpskih državnih struktura, u planiranje i organizaciju napada u Banjskoj u Zvečanu bio uključen i sin predsednika Srbije".

Inače, Milan Radoičić, bivši potpredsednik najveće stranke kosovskih Srba - Srpske liste - preuzeo je 29. septembra odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj. Potom je priveden i saslušan 3. oktobra, a dan kasnije Viši sud je doneo odluku da pusti Radoičića iz pritvora, uz meru zabrane napuštanja teritorije Srbije.

Zapadne zemlje su osudile ovaj napad na Policiju Kosova i zatražile da se počinioci izvedu pred lice pravde.