Poslanik VV-a

Poslanik Samoopredjeljenja Agon Batusha kaže da je Kosovu potreban multilateralni dijalog, bez Srbije, kako bi se razgovaralo o interesima Kosova i interesima međunarodne zajednice, prenosi Teve1.

„Posljednji je trenutak za dijalog sa međunarodnom stranom, a ne sa Srbijom. Za dijalog sa zapadnim demokratskim faktorima kao što su Njemačka, Francuska, Velika Britanija i druge zemlje poput Italije, posebno Sjedinjenih Američkih Država. Potreban nam je bilateralni, možda i multilateralni dijalog sa njima, bez Srbije, za interese Kosova i interese međunarodne zajednice sa Kosovom“, rekao je Batusha.

Dodao je da je sada prioritet bezbjednost na Kosovu.

„Bezbjednost Kosova je za nas hitno pitanje, 48 vojnih i policijskih baza koje se nalaze na granici sa Kosovom predstavljaju opasnost, to je dokazano 24. septembra. Dva dana prije 24. septembra, srpska vojska i policija krenule su na granicu sa Kosovom“, izjavio je Batusha.

Istakao je da Kosovo od svojih saveznika traži sankcije Srbiji.

„Sankcije Srbiji, pa ukidanje sankcija Kosovu, jer su nepravedne i neosnovane. Uradili smo svoj posao, vrijeme je to pokazalo. Od nas je traženo da izvršimo deeskalaciju, mi smo to uradili, smanjili smo prisustvo policije u opštinskim objektima, napravili smo pravni osnov za vanredne izbore, tako da su institucije Kosova uradile svoj posao“, dodao je Batusha.

Izvor: Kosovo online/Teve1