Poslanik VV-a

Poslanik Samoopredjeljenja Agon Batusha ocjenio je da Evropska unija ima dvostruke standarde kada je u pitanju Srbija, tvrdeći da Beograd nije sproveo nijednu tačku sporazuma iz Brisela i Ohrida, piše Teve 1.

Kako je naveo, posrednik mora da bude neutralan i da tretira obe strane jednako.

"Jednaki za stolom i jednaki čak i u slučajevima kada se od njih traži da sprovode sporazume. Srbija nije sprovela nijednu tačku, čak je od samog početka prekršila osam tačaka iz Ohridskog sporazuma, što dovodi u pitanje kredibilitet EU kao posrednika. Videli smo da, kada Kosovo okleva, uslede oštre izjave Josepa Borella, ali kada Srbija otvoreno krši sporazum zadiranjem na teritoriju Kosova, preteći ratom, jer vojna mobilizacija ne znači ništa drugo, Unija kaže da to moramo da primimo k znanju”, rekao je Batusha.

Prema njegovim riječima, EU može privatno da preti Srbiji sankcijama, ali javni pristup EU treba da bude jednak za obe strane.

"Unija ne može da ima dvostruke standarde. Ako kažete da će biti sankcija, mora biti sankcija. Ne bi trebalo da bude pretnji sankcijama samo za jednu stranu, jer su u pozadini verovatno pritiskali i Srbiju da će biti sankcija, ali je drugačije kada se to radi javno i kada se radi privatno. Ne znamo o čemu pričaju sa Srbijom, ali javni pristup treba da bude jednak za obe strane" rekao je Batusha.

Kaže i da je Srbija počela da se približava Kini, jer je Rusija oslabila u Ukrajini, i time samo "kupuje vrijeme".

"Razumemo da EU želi da vidi Srbiju odvojenu od Rusije, jer ovo je i geopolitika, odnosno ne prave se samo međuregionalni sporazumi. Rusija, veliki brat Srbije je u velikoj nevolji u Ukrajini, trenutno je slaba i neće se još dugo oporaviti. Srbija je počela da se približava Kini. Evropska unija, naravno, želi da ima Srbiju blizu sebe, jer je u njenom dvorištu, ali pristup koji su odabrali je pogrešan. Srbija kupuje vrijeme samo da nađe rješenje šta da radi", zaključio je Batusha.

Izvor: Kosovo Online/Teve1