Osjećamo se ostavljanim!

Poslanik i predsjednik Demokratske turske partije Kosova Fikrim Damka izjavio je da su lideri prijateljskih zemalja odlučili da blokiraju članstvo Kosova u Savjetu Evrope, prenosi teve1.

“Kao član i predstavnik turske zajednice na Kosovu, osjećamo da smo ostavljani od lidera prijateljskih zemalja koje su odlučile da blokiraju članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Naš poslanik je dao veoma značajan doprinos istorijskom glasanju održanom u PSSE u aprilu ove godine. Međutim, činjenica da je turska zajednica doprinela i nastavlja da doprinosi jačanju države Kosovo i razvoju harmonije među etničkim grupama na Kosovu, predstavlja važan primjer doprinosa Republike Kosovo kao ustavne zajednice", rekao je Damka.

On je izjavio da je razočaran činjenicom da Savjet ministara SE nije uvrstio na dnevni red i pitanje članstva Kosova mada je, kako je naglasio, ispunilo sve kriterijume za pristup ovoj organizaciji.

“Napori Kosova koje je ispunilo sve kriterijume da bude deo međunarodne organizacije za svaku su pohvalu. Međutim, nepravedno je prema Kosovu i nevećinskim zajednicama da se ne kreće u proces članstva u Savjet Evrope što bi kroz različite modele doprinelo nevećinskim zajednicima”, kazao je Damka.

On je naglasio da je jedan od važnih mehanizama Savjeta Evrope Sud za ljudska prava u Strazburu koji, kako je naveo, nudi važne mogućnosti za zaštitu i razvoj prava manjskih zajednica.

“Uskraćivanje takve mogućnosti zbog procesa koji uključuje drugu zajednicu koja nije većina je nepravedno i obeshrabrujuće prema turskom društvu na Kosovu, kao i prema drugim zajednicama koje su aktivni dio društvenog, kulturnog i korporativnog života Kosova”, zaključio je Damka.

Izvor: Kosovo Online/teve1