Apel članicama

Organizacije civilnog društva Kosova obratile su se otvorenim pismom Savjetu Evrope, izrazivši zabrinutost za evropsku budućnost ako Kosovo ne bude primljeno u tu međunarodnu organizaciju, piše Albanian post.

U pismu se ističe da nevladine organizacije snažno podržavaju članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

"Mi, kao članovi organizacija civilnog društva Kosova, želimo da apelujemo na zemlje članice Savjeta Evrope i izrazimo zabrinutost za evropsku perspektivu Kosova i članstvo zemlje u Savjetu Evrope. Članstvo u Savjetu Evrope je fundamentalni korak u jačanju posvećenosti zemlje i ostvarivanju ljudskih prava i potvrđivanju budućnosti Kosova u EU", navodi se u pismu.

Prema njihovim riječima, članstvo bi ubrzalo demokratizaciju kako bi se ispunili evropski standardi. Istovremeno, izrazili su puno uvjerenje da će izvršna vlast ispuniti uslove koji se traže.

"Priznajemo da se odgovornost Kosova ne završava članstvom. Posvećeni smo obezbjeđivanju da naša vlada nastavi da ispunjava sve uslove nakon pristupanja. To uključuje i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", naglašava se u dopisu.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post