PORUKA IZ ŠPANIJE

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u izjavi za medije u španskoj Granadi, na samitu lidera evropskih zemalja, rekla je da prvo trebaju biti sankcije protiv Srbije, a onda se može razgovarati.

Upitana hoće li imati sastanak s predsjednikom Srbije, kazala je da nema razloga za sastanak prije sankcija, prvo sankcije pa onda dijalog.

Predsjednica je također naglasila da nema potvrđenih konkretnih sastanaka s liderima, ali da se nada da će na samitu razgovarati o napadu na Banjsku 24. septembra.

Osmani je izrazila optimizam u vezi s odnosom Španije prema Kosovu i osudom postupaka Srbije.

"Španija je zemlja koja pridonosi miru i stabilnosti na cijelom kontinentu, nadam se da će shvatiti da podrška agresoru za kojeg postoje jasni dokazi od 24. septembra neće pomoći miru i stabilnosti. Nadam se da će Španija slijediti liniju drugih zemalja da poduzmu mjere protiv Srbije za ovaj čin koji je počinila ne samo protiv Kosova nego i protiv mira i sigurnosti cijele Evrope", rekla je predsjednica Osmani.

Tokom ovog samta Osmani je posebno razgovarla s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Predsjednica Osmani informisala je njemačkog kolegu i grčkog premijera o trenutnoj situaciji na Kosovu, nakon terorističkog napada koji se dogodio 24. septembra, piše Telegrafi.