Nasilje nije prihvatljivo

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel najavio je da će na marginama samita u Grenadi biti razgovora o trenutnoj situaciji na Kosovu i istakao da nasilje nije prihvatljivo te da su diplomatija i dijalog jedini način za rješavanje problema, prenosi Koha.

"Nasilje nije prihvatljivo. Važno je da lideri zemalja Zapadnog Balkana shvate da je za integraciju u Evropsku uniju, pored potrebnih reformi, uslov i rješavanje bilateralnih nesuglasica. Nesuglasice između Kosova i Srbije takođe treba da budu riješene kao uslov za EU integracije", rekao je Michel.

Upitan kako je s jedne strane moguće govoriti o proširenju EU, a sa druge da je region bliži ratu nego integraciji u EU, Michel je rekao da su EU sa NATO-om, Sjedinjenim Američkim Državama i partnerima jednoglasne u stavu da se nasilje neće tolerisati.

"Moramo da ubedimo lidere u regionu da se nasilje ne toleriše i da su diplomatija i dijalog jedini način za rješavanje problema. Kada postoje tenzije, to se loše odražava na investicije u regionu i to ide na štetu zemalja regiona", rekao je predsjednik Evropskog savjeta.

Prema njegovim riječima, liberalizacija viza za građane Kosova, koja počinje da se primjenjuje od 1. januara sljedeće godine, predstavlja odluku posvećenosti EU njima.

Navodi i da će što se tiče odluka o Kosovu u procesu proširenja "to zavisiti od izvještaja Evropske komisije".

Izrazio je zadovoljstvo što je njegov prijedlog da se 2030. godina postavi kao rok da i EU i zemlje koje teže članstvu budu spremne za proširenje.

"Ovaj rok je ambiciozan, ali i realan", rekao je Michel i dodao da mu je drago što je od kada je pomenuo ovaj rok postao okvir oko koga se sada odvija čitava debata o proširenju EU, budućnost.

Predsjednik Evropskog savjeta je rekao da će se o pitanju proširenja neformalno razgovarati na samitu u Grenadi, ali se konkretne odluke o ovom procesu očekuju na zvaničnom samitu u Briselu u decembru, kada će biti održan i samit EU sa Zapadnim Balkanom.

Pomenuo je moguće odluke za Ukrajinu i Moldaviju, sa kojima bi se moglo odlučiti da se počnu pregovori o članstvu, kao i Albaniju i Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, ali ne i Kosovo.

Na pitanje da li se očekuju koraci u vezi sa Kosovom, koje je u decembru prošle godine podnelo zahtjev za članstvo u EU, a Savjet nije preduzeo nikakve korake, Michel je rekao da će i to "zavisiti od izvještaja Evropske komisije".

Predsjednik Evropskog savjeta je takođe podržao prijedloge da se zemlje uključene u proces proširenja postepeno integrišu u neke politike EU i strukture sindikata bez čekanja na punopravno članstvo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore