Mirovna misija

U okviru Kfora uskoro će se naći još 200 vojnika iz Rumunije, koja će u narednom periodu uputiti pešadijsku četu u mirovnu misiju na Balkanu, saopštilo je rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane, prenosi Klan Kosova.

"Nakon odobrenja Sjevernoatlantskog savjeta u vezi sa dodatnim snagama za upravljanje trenutnom situacijom na Zapadnom Balkanu, Rumunija će u bliskoj budućnosti rasporediti podjedinicu u Misiju Kfora na Kosovu. Rumunija je preuzela obavezu, kao saveznik NATO-a i država članica EU, da svojim snagama i vojnim sredstvima doprinese naporima da se održi stabilno bezbjednosno okruženje u regionu Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rumunija trenutno doprinosi operacijama na Zapadnom Balkanu sa skoro 330 vojnika, od čega oko 250 u Bosni i Hercegovini i oko 80 vojnika na Kosovu, u Misiji Kfora.

Trenutno u Kforu služi oko 4.500 vojnika iz 27 zemalja.

U nedjelju je portparol Alijanse rekao da će oko 200 britanskih vojnika biti raspoređeno na Kosovu kako bi se pojačalo prisustvo NATO-a nakon 24. septembra.

Njemačka je istovremeno stavila do znanja da ne isključuje povećanje doprinosa svojih trupa mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova