Promjena okvira

Nedavne tenzije na sjeveru odraziće se i na dijalog Kosova i Srbije kome je potreban novi format koji podrazumeva uključivanje moćnih svjetskih lidera, smatraju kosovski analitičari, piše Teve 1.

Medijski konsultant Melazim Koci kaže da bi od sada u dijalog trebalo direktno da budu uključeni svjetski lideri.

"Lično očekujem da ćemo imati preformatiranje dijaloga. Očekujem da će dijalog biti podignut na najviši nivo onih koji su formulisali francusko-njemački sporazum. To znači uključivanje kancelara Scholza, predsjednika Macrona i sekretara Blinkena. Ovo posljednje je veoma važno, jer je u posjlednjih 15 godina evidentno da bez moćnog prisustva Amerikanaca u dijalogu, u svim procesima nema izlaza, nema rješenja", rekao je Koci.

Belgezim Kamberi iz Instituta za socijalnu politiku kaže da će dešavanja na sjeveru diktirati dinamiku dijaloga.

"Ako pogledamo nedavne izjave sekretara Blinkena, ali i svih emisara, od gospodina Lajčaka, do izaslanika italijanskog premijera, mođemo vidjeti da su oni najavili da treba intenzivirati dijalog, ali nisu pokazali spremnost da promjene okvir, format i sadržaj dijaloga, a posebno Sjedinjene Američke Države nisu pokazale spremnost da preuzmu vodeću ulogu u dijalogu", rekao je Kamberi.

Eksperti za politička pitanja su takođe naglasili da ako se sazove sastanak u okviru dijaloga, Kosovo to treba da prihvati.

Izvor: Kosovo online/Teve 1